Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bezpečnostný analytik Ondrejcsák o americkom konvoji: Vzniká zbytočná hystéria

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konvoj amerických vojenských vozidiel, ktorý sa bude presúvať z Nemecka na cvičenie do Maďarska, by mal v septembri prejsť aj cez územie Slovenska. Konkrétny termín ani počet vozidiel ešte nie sú známe. No už teraz panuje na Slovensku hystéria. Viacerí ľudia sa pýtajú, prečo Američania provokujú? Odpovedá im geopolitický a bezpečnostný analytik Róbert Ondrejcsák.

"Pôjde o štandardný presun techniky na aliančné cvičenie v Maďarsku," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková s tým, že o záveroch rokovaní bude ministerstvo informovať. Konvoj by mali tvoriť vojenské transportéry radu Stryker, ktoré boli súčasťou aj marcovej tzv. Dragúnskej jazdy. Vtedy armádne vozidlá s vojakmi prešli takmer 2000 kilometrov dlhú trasu z Estónska do nemeckého Vilsecku.

Vojak pomáha chlapcovi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Americké transportéry budú podľa Ballekovej aj súčasťou cvičenia Slovak Shield, ktoré je naplánované v Centre výcviku Lešť od 8. septembra do 2. októbra. Cvičenie bude zamerané na udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO. Okrem slovenských a amerických vojakov sa na ňom zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska.

Česi vítajú americký konvoj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rezort obrany pripomína, že cestné presuny zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky sú bežnou činnosťou vyplývajúcou z nášho členstva v Aliancii. "Rovnako sa cez územia NATO presúvajú jednotky a technika Ozbrojených síl SR," dodala Balleková.

ROZHOVOR s analytikom Róbertom Ondrejcsákom z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA)

Prečo a na čo práve teraz chce prejsť americký konvoj cez Slovensko?

Na jeseň sa uskutoční v Maďarsku spoločné vojenské cvičenie spojencov, vrátane príslušníkov amerických ozbrojených síl, a pravdepodobne aj slovenských. Keďže z americkej armády sa zúčastnia jednotky, ktoré sú dislokované v Nemecku, potrebujú sa dostať z Nemecka do Ma´darska a cesta logicky vedie cez Slovensko. Je to úplne štandardná vec, spojeneské jednotky sa presúvajú cez spojenecé územie. Mimochodom, niekoľkokrát ročne sa na našom území nachádzajú spojenecké jednotky pri cvičeniach, napríklad Lešti.

Róbert Ondrejcsák
Zobraziť galériu (6)
Róbert Ondrejcsák  (Zdroj: Topky, TASR)

Prečo je okolo konvoja taká hystéria medzi ľuďmi?

Hystéria vzniká vždy, keď sa komunikácia prenechá rôznym konšpirátorom či ľuďom, ktorí účelovo zneužívajú tému na zíksavanie politických bodov. V tomto momente je kľúčová zodpovednosť ministerstva obrany, ktoré musí otvorene vysvetliť občanom, o čo ide. Ak sa to nestane, tempo a témy budú určovať tí, ktorí to budú chcieť zneužiť. Treba povedať aj to, že každý posun zahraničných jednotiek cez územie SR musí schváliť vláda, čiže aj túto operáciu schválila vláda R. Fica.

Lavičiari nazývajú konvoj čistou provokáciou, čo by ste im odkázal?

Ľavica, teda Smer, presun jednotiek schválila, presnejšie ministri Smeru to schválili na vláde, vrátane premiéra Fica. Čo sa týka ďalších ľudí, nechcem sa púšťať do zbytočnej debaty s ľuďmi, ktorí namiesto odborných argumentov používajú agresívnu rétoriku, aby tým nahradili chýbajúce odborné  vedomosti. S odborníkmi sa vždy a veľmi rád bavím, vrátane keď nemáme rovnaké názory na vec, ale debata má zmysel len každý používa odborné argumenty.

Róbert Ondrejcsák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CENAA)

Súvisí konvoj s bezpečnostnou situáciou na východnej Ukrajine?

Cieľom a zmyslom cvičenia v Maďarsku je aj vyskúšanie postupov pre prípad teritoriálnej obrany, spoločného nasadenia spojeneckých jednotiek, ako aj schopnosti členských štátov, vrátane Slovenska, prijať spojenecké jednotky na svojom území. Určite po ruskej invázii na Ukrajinu sa teritoriálna obrana dostala do popredia, pochopiteľne, preto sprostredkovane to so situáciou na Ukrajine to, samozrejme, súvisí.

Viac o téme: KonvojUSASpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu