Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Klamstvá ruských médií o americkom konvoji: Slovensko obišli kvôli masovým demonštráciám!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vojenský konvoj Američanov postavil do pozoru celú Českú republiku. V posledných dňoch sa preto prehnala spolu s ťažkou vojenskou technikou na verejnosti aj vlna vášní. Odporcovia si nenechali ujsť príležitosť ukázať Američanom napríklad aj vztýčený prostredník. Pridal sa k nim aj expremiér Ján Čarnogurský. Ten sa zaskvel na propagandistickom webe vyhlásením, že vojenský konvoj pred priechodom cez Slovensko, zablokoval práve on!

Americký konvoj sa vracal z cvičenia v Pobaltí a namierené mal cez Poľsko a Česko na bavorskú základňu Vilseck. Vyvolal búrku v českých médiách, ale aj na verejnosti. Niektorí si s vojakmi zaspievali pri pive, niektorí im ukázali holý zadok. Proruská propaganda dokonca informovala, že v Česku sa proti konvoju zdvihla vlna odporu. Vôbec to však nebola pravda.

Vojak pomáha chlapcovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Američania smerovali z Pobaltia do Nemecka. Prirodzene si cestu neplánovali cez Slovensko, ale Ján Čarnogurský to pochopil po svojom. Českému webu poskytol vyhlásenie, že vďaka "pomerne početným" demonštráciám proti základniam NATO, by priechod vojenskej techniky znamenal provokáciu.

Klamstvá ruských médií o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto cz.sputniknews.com)

"To, že konvoj neprejde cez Slovensko, sa dá vysvetliť tým, že prakticky každé dva týždne sa vo štvrtok konajú v rôznych mestách (Bratislave a ďalších veľkých mestách) vystúpenia proti rozmiestňovaniu základní NATO. A tieto demonštrácie budú pokračovať, sú pomerne početné, ľudia prichádzajú s heslami proti NATO ako takému. Prejazd takéhoto konvoja Slovenskom by bol čistou provokáciou a ešte viac ľudí by bolo proti NATO," cituje bývalého premiéra portál cz.sputniknews.com.

Klamstvá ruských médií o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto cz.sputniknews.com)

A pokračoval vo vysvetľovaní ďalej. "V predchádzajúcich rokoch bol konvoj presúvaný po železnici, tento rok ale práve kvôli demonštrácii sily prechádza cez územia tých štátov, ktorým chce NATO ukázať svoju silu."

Česi vítajú americký konvoj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

To, že konvoj neprechádza cez Slovensko a nemal by ani cez Česko, má podľa Čarnogurského viacero dôvodov. "Tak za prvé nemá z čisto praktického, územného dôvodu zmysel, aby tento konvoj prechádzal ako cez územie Slovenska, tak aj Českej republiky, pretože by sa kľudne mohol vydať z pobaltských krajín do Nemecka cez Poľsko. V jeho prejazde cez české územie je ukrytý zvláštny zmysel - "Nebojte sa, sme s vami! A to je samozrejme určené aj Rusku," povedal pre portál Čarnogurský.

Konvoj vyvolával vášne

Americký vojenský konvoj vyrazil 21. marca z Estónska na "Dragúnsku jazdu" po tom, ako vojaci USA ukončili v Pobaltí jedno z cvičení v rámci operácie Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie). Cesta bola naplánovaná tak, aby bola čo najkratšia, cez Slovensko teda v žiadnom prípade nemohli ísť. Takmer 520 amerických vojakov a 115 vojenských vozidiel, medzi ktorými sú napríklad obrnené transportéry Stryker či terénne vozidlá Humvee, prekročilo v nedeľu české hranice na troch miestach. Vojaci nocovali v Liberci, Pardubiciach a vo Vyškove.

Poliaci srdečne privítali vojenský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Konvoj vyvolával záujem širokej verejnosti. V utorok sa kasárne v Prahe-Ruzyni, kde Američania nocovali, otvorili pre verejnosť a ľudia si vo veľkých počtoch prišli pozrieť americkú vojenskú techniku a porozprávať sa s vojakmi. Podľa odhadov dorazilo do kasární 15.000 až 20.000 ľudí, informovala ČT24.

Na počesť amerického konvoja sa pri kasárňach konal koncert. Vystúpili skupiny Taxmeni či The Tap Tap, ale aj Kamil Střihavka a David Koller. Organizátori chceli koncertom vyjadriť podporu NATO. "Sme tu, aby sme sovietskym trolom na Facebooku ukázali, že je nás viac," povedal na začiatku koncertu jeden z jeho organizátorov David Gaydečka.

Klamstvá ruských médií o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu