Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obete tragickej zrážky vlaku a kamióna sú už známe: O život prišli dvaja muži (†39 a 49)

(Zdroj: České dráhy)

PRAHA - Dve obete na životoch a 18 zranených si vyžiadala dnes ráno zrážka vlaku s nákladným autom na železničnom priecestí v Studénke na Novojičínsku. Nehodu s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil poľský vodič kamiónu, ktorý vošiel na koľaje v čase, keď už svietila červená. Voz zostal zavretý medzi závorami, nepokúsil sa ich preraziť. Vodič nehodu prežil, následne ho zadržala polícia.

Havária sa stala pred ôsmou ráno na frekventovanej trati medzi Prahou a Ostravou. Je najvážnejšou tragédiou na železnici v Česku za posledných zhruba sedem rokov. Zranenia niekoľkých ľudí sú natoľko vážne, že sú stále v ohrození života. Materiálne škody dosahujú takmer 160 miliónov korún, z toho 150 miliónov sú na vlakovej súprave Pendolino. Príbuzní obetí dostanú od Českých dráh zálohu odškodného v minimálnej výške 21.000 eur. V prípade zranených čiastka stanovená nie je, bude ale primeraná.

Vodič nákladného auta bude pravdepodobne obvinený zo všeobecného ohrozenia, za čo mu môže hroziť až desaťročné väzenie. Polícia muža zatiaľ nevypočula, je v starostlivosti lekárov. Pri náraze vlaku idúceho z Bohumína do Františkových Lázní bol v kabíne kamiónu. Po zrážke ho v šoku opustil. Muž nebol opitý. Podľa odborníkov sa vodič dopustil fatálnej chyby, keď závory neprerazil a z koľají neodišiel. 

Auto, ktoré prevážalo plechy, začalo po zrážke horieť, vlak pred sebou tlačil stovky metrov horiace trosky vozidla. Záchranári rozviezli zranených do nemocníc v Ostrave, Novom Jičíne a Bílovci. Ľudia s najvážnejšími zranením sú v traumacentru ostravskej fakultnej nemocnice. Totožnosť dvoch obetí policajti už poznajú. Ide o muža vo veku 39 a 49 rokov. Mladší je z Karlovarského kraja, starší pochádza z Moravskosliezskeho kraja.

Vlakovú súpravu začali České dráhy odťahovať okolo 19:00. Trať je neprejazdná. Vlaky nahradili autobusy. Na autobus museli prestúpiť aj ministri, ktorí cestovali ráno z Prahy do Ostravy na zasadnutie vlády. Miestom tragédie by vlaky mohli začať jazdiť po polnoci. Dnes majú vlaky na trati medzi Ostravou a Prahou, Brnom alebo Břeclavou oneskorenie medzi 30 minútami až hodinou a pol.

Premiér Bohuslav Sobotka a niektorí ďalší ministri sa vydali na miesto tragédie, už predtým vyjadrili na Twitteri sústrasť obetiam nehody. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom tejto sociálnej siete uviedol, že je v mysli s blízkymi obetí nešťastia aj so zranenými. Sústrasť rodinám obetí vyjadrila aj poľská ambasáda v SR a veľvyslankyňa Gražyna Bernatowicz

Pred siedmimi rokmi sa neďaleko miesta dnešného nešťastia stala ešte tragickejšia nehoda. V auguste 2008 takisto v Studénke havaroval rýchlik, ktorý narazil do spadnutej časti mostnej konštrukcie. Vtedy na následky nehody zomrelo osem ľudí, zranených bolo sedem desiatok.

 
 
 
Viac o téme: VlakKamiónZrážkaZraneníPendolino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu