Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Do Európy sa blížia mimoriadne horúčavy: Francúzsko varuje obyvateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – V juhozápadných a stredných oblastiach Francúzska dnes začínajú mimoriadne letné horúčavy, pri ktorých teplota dosiahne až 40 stupňov a ktorá sa postupne rozšíri po celej krajine. Vláda vyzvala obyvateľov a návštevníkov k veľkej opatrnosti, pretože horúčavy majú trvať bez prerušenia do polovice júla. Napríklad v Paríži sa očakávajú teploty nad 38 stupňov. Extrémne teplé počasie sa čaká aj v ďalších západoeurópskych krajinách.

Francúzska vláda mobilizovala jednotlivé ministerstvá, aby sa podľa webu denníka Le Monde neopakovala situácia z roku 2003, kedy podobná mimoriadna vlna horúčav mala vo Francúzsku na svedomí takmer 20 000 mŕtvych. Úrady dajú na pomoc ľuďom, ktorých budú horúčavy sužovať, verejné klimatizované priestory, ako napríklad obchodné centrá, kiná či knižnice. Starým a ďalším najviac ohrozeným ľuďom úrady ponúkli, aby si objednali odborný dozor v podobe telefónov a návštev v byte.
 
"Treba si namáčať vlasy, hlavu, telo. Ako pri minulých horúčavách, odporúča sa veľa piť. Avšak u najviac ohrozených ľudí, teda starých osôb a detí, je potrebné zabaliť sa do namočených uterákov a postaviť sa do prievanu. To naozaj umožňuje predchádzať (zdravotným) incidentom," citoval denník ministerku životného prostredia Ségolène Royalovú. Verí, že vzhľadom na mobilizáciu úradov sa situácia z roku 2003 nebude opakovať.
 
Zdravie ohrozujúce horúčavy sa v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch očakávajú aj v iných krajinách, najmä v Španielsku a v Portugalsku. Teplota v niektorých oblastiach týchto štátov má dosiahnuť až 44 stupňov Celzia. Veľká horúčavy majú sužovať aj Britániu a Belgicko. Ostatné európske krajiny zažijú tiež vysoké teploty, ale nie horúčavy, poznamenal Le Monde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu