Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko zasiahnu megateploty, až 38 stupňov: Lekári radia, ako prežiť horúčavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najbližšie dni sa podľa predpovede meteorológov poriadne zapotíme. Od západu sa k nám presúva vlna horúčav a teploty budú dosahovať vysoké tropické hodnoty. Prečítajte, aké zásady by treba dodržiavať, aby sme sa vyhli zdravotným komplikáciám.

Slovákov čakajú tropické dni

Slováci sa musia v najbližších dňoch pripraviť na veľmi horúce počasie. Počas najbližšieho víkendu by teploty mohli v južných častiach Slovenska vystúpiť až na 36 stupňov a budúci týždeň dokonca až na 38 stupňov Celzia, informoval meteorológ Jozef Kozub zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

O niečo chladnejšie počasie má byť podľa meteorológov na severe Slovenska, ale najmä v strede budúceho týždňa sa aj na Spiši, Orave či Kysuciach môže ortuť teplomera prehupnúť cez 30 stupňov. Okrem tropických dní, o ktorých meteorológovia hovoria vtedy, keď teplota presiahne 30 stupňov, však Slovákov čakajú aj teplé noci. "Na bratislavskej Kolibe sme v noci nadnes zaznamenali tropickú noc, čo znamená, že teplota tu neklesla pod 20 stupňov," uviedol Kozub.

Ľudia sú zúfalí z cestovania v bratislavskej MHD: Teploty, ktoré im dvíhajú žalúdky, reakcia DPB

Slovensko zasiahnu megateploty, až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Počas horúčav by sme podľa odborníkov mali pamätať na dodržiavanie pitného režimu. „Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd,“ pripomína hlavný hygienik Ivan Rovný jedno z dôležitých pravidiel počas letných horúcich dní. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach. „Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe,“ upozornil Rovný.

Kolaps prichádza náhle

Horúčavy so sebou prinášajú aj zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Vtedy človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. Počas poslednej vlny horúčav v júni skolabovali na Slovensku stovky ľudí. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Pozor na zle nastavenú klimatizáciu

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. Ani s tou netreba preháňať. „Aby nám klimatizácia neškodila, ale, naopak, bola nám na osoh, musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku,“ doplnil Rovný.

Slovensko zasiahnu megateploty, až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Teploty sa šplhajú stále vyššie! Stekajúce kropaje po chrbte či mokré mapy v podpazuší nie sú ničím príjemným. Prečítajte si na Vyšetrení, v čom spočíva tajomstvo horúčav bez potenia!

 

Viac o téme: HorúčavyKolaps z tepla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu