Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhada strateného letu MH370 pokračuje: Trosky sú z Boeingu 777, kde sa tam vzali?

Nájdená troska by mohla znamenať zlom vo vyšetrovaní. Zobraziť galériu (6)
Nájdená troska by mohla znamenať zlom vo vyšetrovaní. (Zdroj: Profimedia)

SAINT-DENIS – Malajzijskí vyšetrovatelia dnes potvrdili, že trosky nájdené na francúzskom ostrove Réunion v Indickom oceáne, s takmer úplnou istotou pochádzajú z modelu Boeing 777. Rovnaký typ lietadla hľadali od marca minulého roka tí, ktorí pátrali po stratenom lete MH370. Všetkých 239 pasažierov z paluby lietadla malajzijských aeroliniek pritom v januári vyhlásili za mŕtvych.

Okrem informácie, či nájdený asi dvojmetrový kus zrejme krídla patrí k stratenému boeingu, celý svet čaká aj na vysvetlenie, ako sa trosky lietadla zmiznutého po ceste z Kuala Lumpur do Pekingu, mohli dostať až 6100 kilometrov od miesta, kde naposledy zachytili ich signál. Jasné je zatiaľ len to, že nájdená troska zrejme pochádza z Boeingu 777.

Záhada strateného letu MH370
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

"Nijakú hypotézu nemožno vylúčiť - vrátane tej, že ide o časť Boeingu 777," uvádza sa v spoločnom vyhlásení prefektúry Réunionu, ktorý je zámorským departementom Francúzska, a francúzskeho ministerstva spravodlivosti. Experti už dokonca zmapovali pohyb oceánu, ktorý mohol mať za následok taký extrémny presun trosiek do oblasti okolo ostrova Réunion.

Námestník ministra dopravy Abdul Aziz Kaprawi pre médiá potvrdil: „Je takmer isté, že flaperon (menšie krídlo, ktoré funguje ako vztlaková klapka, pozn. autora) pochádza z Boeingu 777. Povedal mi to hlavný vyšetrovateľ.“ Francúzske, malajzijské a austrálske úrady pritom po troskách pátrali dlhé mesiace, no bez výsledku.

Záhada strateného letu MH370
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

"Ide o prvý skutočný dôkaz toho, že existuje možnosť, že sa napokon možno našla časť toho lietadla," povedal podľa agentúry AP austrálsky minister dopravy Warren Truss, ktorého krajina vedie pátranie po nezvestnom malajzijskom boeingu v časti Indického oceánu vzdialenej niekoľko tisíc kilometrov od západného pobrežia Austrálie. 

Záhada strateného letu MH370
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Podľa Kaprawiho sa pravosť trosiek definitívne potvrdí do dvoch dní. Časť nápisu, ktorý je na nájdenom kuse krídla, by mal pomôcť identifikovať z akého lietadla presne pochádza. Ak by sa potvrdilo, že sa našli dôkazy o stratenom lete MH370, vyšetrovanie by sa opäť rozbehlo. Nájdenie flaperonu predpovedá, že menšie trosky lietadla a batožina by sa mohli nájsť pri pobreží ostrova Réunion.

Záhada strateného letu MH370
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Miestnych obyvateľov už navštevujú vyšetrovatelia, ktorí hľadajú ďalšie predmety z lietadla. Nakoľko flaperon bol obrastený mušľami, je možné, že iné kusy lietadla považovalo domorodé obyvateľstvo za bezcenné a využilo ich nejakým spôsobom v domácnosti. Ostrov má okolo 800-tisíc stálych obyvateľov, väčšina z nich sa ponúkla, že pomôže pri hľadaní zvyškov lietadla, uvádza webstránka denníka Daily Mail.

Záhada strateného letu MH370
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: RéunionLet MH370Trosky Boeing 777
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu