Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stretnutie o mieri? Pápež František prijme na súkromnej audiencii Putina

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František prijme v stredu 10. júna ruského prezidenta Vladimira Putina na súkromnej audiencii vo Vatikáne. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho.

Lombardi dnes uviedol, že stretnutie Putina s najvyšším pontifikom sa uskutoční 10. júna v popoludňajších hodinách.  Putin má počas pobytu v Taliansku navštíviť aj ruský pavilón na Svetovej výstave Expo 2015 v Miláne.

Po takmer polstoročí napätých vzťahov medzi Vatikánom a Kremľom počas studenej vojny, nastal zásadný zlom tesne po páde Berlínskeho múru v roku 1989. Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov sa vtedy stretol s pápežom Jánom Pavlom II.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev navštívil sídlo Svätej stolice v roku 2009. Po vzájomných rozhovoroch s Benediktom XVI. sa Kremeľ a Vatikán rozhodli povýšiť diplomatické vzťahy na plnohodnotné na úrovni veľvyslancov.

Ruský prezident Vladimir Putin sa naposledy stretol s pápežom Františkom pred dvoma rokmi 25. novembra. Ruský líder vtedy daroval hlave katolíckej cirkvi ikonu Matky Božej Vladimírskej, pričom od pápeža dostal keramickú mozaiku vatikánskych záhrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu