Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Rusi sú rozčarovaní, takýto krok od Európskej únie nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko je rozčarované reakciou EÚ na čiernu listinu s predstaviteľmi eurobloku, ktorým Moskva zakázala vstup na územie Ruskej federácie v reakcii na sankcie uvalené na Rusko po anektovaní Krymského polostrova a na základe obvinení zo zasahovania do vývoja na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na námestníka ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.

Meškov dnes v Moskve na stretnutí s novinármi uviedol, že postup "našich európskych partnerov nevyvoláva v Moskve (...) okrem rozčarovania nič iné". "Lebo ako možno dôverovať takým partnerom," pýtal sa pred novinármi, pričom poznamenal, že "prekročili všetky hranice". Uviedol, že každé z 89 mien na ruskom zozname bolo starostlivo posudzované a schválené. "Mechanizmus schvaľovania, samozrejme, nebudem zverejňovať, ale o každej kandidatúre sa rozhodovalo osve, s konkrétnym vysvetlením, prečo boli tieto osoby zaradené do zoznamu"

Poznamenal, že EÚ k svojmu zoznamu pristupovala oveľa menej zodpovedne. V prípade fyzických osôb má Meškov pocit, akoby sa EÚ riadila informáciami "z bulvárnej tlače". Pokiaľ ide o právnické subjekty, zaradila naň aj ruské firmy, ktoré sú konkurencieschopné na svetových trhoch, čo vyvoláva dohady o skutočnej motivácii.

Ruský diplomat podľa TASS uviedol, že Rusko je rozčarované aj zverejnením zoznamu v západných médiách. "Zoznam občanov, ktorí majú zakázaný vstup do Ruskej federácie, je naďalej tajný. Dotknuté osoby sa musia samy rozhodnúť, či sa verejnosť chce dozvedieť, že na ňom sú," vysvetlil Meškov. 

Meškov ďalej vyhlásil, že odovzdanie ruskej čiernej listiny európskych diplomatov Moskva nepovažuje za politický krok. Spresnil, že zoznam sa odovzdával na technickej úrovni - "prostredníctvom konzulárneho oddelenia" ruského ministerstva zahraničných vecí. Doplnil, že "šlo jednoducho o to, ako do istej miery uľahčiť život tých, ktorí na zozname figurujú".

Vysokopostavený zdroj na ruskom ministerstve zahraničných vecí už v nedeľu potvrdil, že Rusko zaslalo členským štátom EÚ zoznam osôb, ktoré majú zákaz vstupu do Ruskej federácie. Pripomenul, že Rusko už dávno odporúčalo predstaviteľom krajín, ktoré voči Rusku zaviedli sankcie, aby sa pred cestou obrátili na ruské konzulárne úrady a overili si, či nemajú zákaz vstupu na územie Ruskej federácie.

"Avšak naši partneri namiesto toho, aby tak urobili, požiadali, aby sme ich informovali diplomatickou cestou. Preto sme im aj zaslali spomínané zoznamy," spresnil zdroj.  Nemenovaný diplomatický zdroj uviedol, že európskym partnerom boli zoznamy odovzdané ako dôverná informácia. "Ich zverejnenie je vecou svedomia príslušných krajín," poznamenal zdroj. 

Ruská strana podľa zmieneného zdroja nechápe, či "európski kolegovia tieto zoznamy potrebovali, aby minimalizovali nepríjemnosti", aké by mali osoby, ktorým by bol potenciálne odmietnutý vstup do Ruska, alebo či im "ide o ďalšiu politickú šou". 

V reakcii na žiadosti z niektorých európskych metropol o vysvetlenie, prečo sa tá-ktorá osoba dostala na tzv. čiernu listinu, zdroj uviedol, že obmedzenia na vstup do Ruska pre predstaviteľov niektorých krajín boli zavedené výlučne ako reakcia na "kampaň sankcií, ktorú rozpútali vo vzťahu k Rusku niektoré štáty EÚ na čele s Nemeckom".

Ako dodala agentúra RIA Novosti, západné štáty od marca 2014 uvalili na Rusko niekoľko vĺn sankcií za jeho postoj voči Ukrajine. Poslednou vlnou boli sankcie z marca tohto roku, keď USA rozšírili svoj zoznam reštrikcií. Zástupkyňa hovorcu ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na svojej facebookovej stránke vyjadrila údiv nad reakciou EÚ. 

"Vyzerá to, akoby Moskva z ničoho nič odovzdala Bruselu nejaký tajný zoznam Európanov, na ktorých bol z neznámych príčin uvalený zákaz na vstup do Ruska, a že pre Európu je veľkým prekvapením existencia tohto zoznamu i cieľ jeho odovzdania," napísala diplomatka. "Pravdu povediac, bezcharakternosť partnerov nás dávno prestala prekvapovať. Ale jej rozsah nás naozaj šokoval," dodala.

Pripomenula, že Brusel začal vytvárať zoznamy ruských predstaviteľov, voči ktorým sa uplatňujú sankcie, ešte v roku 2014 s vysvetlením, že tieto osoby podkopávajú územnú celistvosť Ukrajiny. Zacharovová uviedla, že Rusko od prvých dní tejto kampane verejne i v rámci rokovaní deklarovalo, že "politika sankcií, vrátane podobných zoznamov, je slepou uličkou", pričom varovalo, že v súlade so zaužívanou medzinárodnou praxou "bude nútené" zrkadlovo prijať odvetné opatrenia.

Rusi sú rozčarovaní, takýto
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu