Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusi oklamali celý svet: Satelitné snímky z miesta zostrelenia letu MH17 Kremeľ sfalšoval!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: mil.ru)

MOSKVA/BRATISLAVA – Na verejnosť vyplávali šokujúce informácie o zostrelenom Boeingu 777 malajzijských aerolínií, na palube ktorého v júli minulého roka tragicky zahynulo 298 ľudí. Ruské ministerstvo obrany takmer okamžite po tragédii zverejnilo satelitné snímky, ktoré mali dokázať, že na mieste nehody sa v tom čase nachádzali ukrajinské protivzdušné systémy. Ako odhalila najnovšia expertíza tímu Bellingcat, ide o podvrh!

Len nedávno britský novinár menom Eliot Higgins s kolegami prezentoval celému svetu teóriu, že raketový systém BUK, ktorý má na svedomí túto leteckú katastrofu, previezli z ruskej 53. brigády protivzdušnej obrany na základni v Kursku. Pri svojej analýze využil fotografie a videá nasnímané pred zostrelením boeingu a po ňom.

Rusi oklamali celý svet:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Ako sa ukazuje, ruská snaha o ukázanie prstom na ukrajinské jednotky, bola skutočne predčasná a prinajmenšom zavádzajúca. „Ruské ministerstvo obrany verejnosti 21. júla 2014 prezentovalo digitálne upravené a chybne datované satelitné snímky, aby dokázalo prítomnosť ukrajinských systémov BUK v odpaľovacej pozícii smerom k letu MH 17,“ píše sa v správe.


Prečítajte si aj VIDEO Let MH17 mala zostreliť ruská raketa: Takto vyzerala cesta BUK-u z Ruska na Ukrajinu!


Závery ministerstva pritom prevzali aj ruské tlačové agentúry a následne tamojšie médiá. Detailnou analýzou fotografií z Google Earth sa však ukázalo, že tieto snímky boli upravené v programe Adobe Photoshop CS 5, aby lepšie zapadali do verzie Kremľa. Zo záberov spred tragédie boli odstránené raketomety BUK, ktoré následne pridali do záberov zo dňa pádu malajzijského lietadla. Podrobnú analýzu si môžete pozrieť tu.

Detailné zábery oblasti, v ktorej mali zachytiť ukrajinský raketový systém BUK podľa Rusov v porovnaní s reálnymi zábermi.
Zobraziť galériu (8)
Detailné zábery oblasti, v ktorej mali zachytiť ukrajinský raketový systém BUK podľa Rusov v porovnaní s reálnymi zábermi.  (Zdroj: Bellingcat)

Toto sú dôkazy o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Bellingcat)

Z expertízy jednoznačne vyplýva, že raketový systém BUK, ktorý bol podľa ruského ministerstva obrany natočený v ukrajinskom mestečku Krasnoarmeysk, bol v skutočnosti prítomný a na video zaznamenaný v separatistmi ovládanom Luhansku. Rovnako platí, že snímky systému mali byť vytvorené okolo 17. júla, no toto sa v správe nepotvrdilo. Satelitné snímky údajne dokazujúce toto tvrdenie boli vykonštruované.

Vážnou výčitkou ruskej správy o tragédii boeingu smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpur je aj zmena dráhy letu. Údaje z predbežnej správy Holandskej rady pre bezpečnosť, ako aj leteckých radarov a iných zdrojov dokazujú, že žiadna zásadná zmena kurzu, opísaná v správe Rusov, sa neudiala. Bellingcat na svojej stránke ponúka aj návod, ktorým si pravdivosť týchto tvrdení môžete overiť sami.

Záber, ktorý prezentovalo ruské ministerstvo obrany 21. júla 2014.
Zobraziť galériu (8)
Záber, ktorý prezentovalo ruské ministerstvo obrany 21. júla 2014.  (Zdroj: Bellingcat)

Reálny záber z toho istého dňa podľa Google Earth
Zobraziť galériu (8)
Reálny záber z toho istého dňa podľa Google Earth  (Zdroj: Bellingcat)

Predstavitelia separatistickej Doneckej ľudovej republiky pritom po páde lietadla, v ktorom zahynuli všetci, prevažne holandskí pasažieri aj s posádkou, tvrdili, že technikou, ktorá by umožnila zostreliť lietadlo letiace vo výške 10 kilometrov, nedisponujú. Niekoľko dní predtým sa však sami pochválil tým, že sa im podarilo zmocniť sa systému BUK z ukrajinskej základne. Boli s ním dokonca vyfotografovaní v centre mesta Snižne, ktoré sa nachádza neďaleko miesta tragédie.

Zábery z mesta Snižne, na ktorých vidno prevoz raketového systému BUK.
Zobraziť galériu (8)
Zábery z mesta Snižne, na ktorých vidno prevoz raketového systému BUK.  (Zdroj: Bellingcat)

Rusi oklamali celý svet:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu