Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z Ruska sa šíri smrteľný vírus: Odborníci hovoria o hroziacej epidémii, môže za to politika!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Kým mnohé európske krajiny majú už niekoľko rokov túto zákernú nákazu pod kontrolou, Moskva sa stáva jej neslávne slávnym hlavným mestom. Podľa odborníkov za to môžu roky ignorácie a zlej politiky v zdravotníctve.

Epidemiológovia hovoria o „národnej katastrofe“. Podľa Vadima Pokrovskeho, šéfa Federálneho AIDS centra, počet ľudí nakazených HIV v krajine nemilosrdne stúpa, uvádza BBC. V Rusku dnes žije asi milión nakazených a medziročne miera infekcie prudko stúpa, na rozdiel od subsaharskej Afriky, kde, naopak, spomaľuje. Len minulý rok bolo v Rusku identifikovaných 90-tisíc nových prípadov HIV v porovnaní s Nemeckom, kde nákazu zistili len u 3 000 ľudí. Nemecko zároveň patrí medzi európske krajiny s najnižším počtom nakazených.

Z Ruska sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Musíme vynaložiť desaťkrát viac úsilia na prevenciu ako doteraz,“ vysvetlil Pokrovsky. „Potrebujeme viac zdrojov a viac proaktívnych politických rozhodnutí,“ dodal. S tým súvisia nielen zmeny v zákone, ale aj v živote jednotlivcov. Problém vidí aj v tom, že diagnóza HIV nie je v súlade s ideológiou štátu a mocnou ruskou pravoslávnou cirkvou. „Posledných päť rokov konzervatívneho prístupu viedlo k zdvojnásobeniu počtu HIV infikovaných,“ zdôraznil. Podľa The Guardian žije momentálne v Rusku okolo 930-tisíc nakazených, kým v roku 2010 to bolo 500-tisíc. Skutočný počet je však pravdepodobne oveľa vyšší.

Ihly sú roztrúsené po parkoch

Moskva si musí urobiť poriadky aj so samotnými dôsledkami užívania drog. Na parkoviskách a v parkov sú roztrúsené použité ihly, teda na miestach, kam ľudia často chodievajú venčiť psy. Keď sa Pokrovsky pokúšal v ruských školách presadiť zavedenie sexuálnej výchovy, prezidentský komisár pre detské práva a hlava moskovského regionálneho zdravotníctva Pavel Astakhov ho nazval „typickým agentom pracujúcim proti národným záujmom Ruska.“ Pokrovskeho návrh by podľa neho len viedol k zvýšenému detského záujmu o sex a tým pádom aj nárast počtu nakazených HIV.

Použité injekčné striekačky v parkoch zbierajú terénni sociálni pracovnici
Zobraziť galériu (4)
Použité injekčné striekačky v parkoch zbierajú terénni sociálni pracovnici  (Zdroj: SITA)

Pokrovsky chcel v Moskve presadiť podporu aktivistov v oblasti harm reduction, teda terénnej sociálnej práce s drogujúcimi. Ide o základnú pomoc v zmysle dodávania sterilných ihiel, obväzov a kondómov. „Namiesto distribúcie kondómov by sme mali podporiť sexuálnu vernosť a zdravú rodinu – to by bolo efektívnejšie,“ argumentoval Astakhov. Pokrovsky však upozorňuje, že šance ruských žien na sobáš s infikovaným človekom sú relatívne vysoké. „Existujú prípady, keď sa denne nakazí 80 až 100 žien a nejde o vtip,“ prízvukoval Pokrovsky. Ide najmä o mladé ženy vo veku 25 až 30 rokov, ktoré sú novou rizikovou skupinou. Takmer 60 % infikovaných HIV sú aj užívateľmi injekčných drog a ďalšou veľkou skupinou sú ich sexuálni partneri. Vírus sa tak v Rusku šíri predovšetkým kontaminovanými striekačkami a sexom, vyzdvihol Pokrovsky.

Z Ruska sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Metadón v Rusku zakazuje zákon

Ďalším z problémov Ruska je aj užívanie metadónu, ktorý je tu zakázaný. Ide o opiát na substitučnú liečbu heroínovej závislosti, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia považuje za zásadný v boji proti drogovej závislosti. Ten, kto by ho však v Rusku užíval alebo distribuoval, čelí až 20-ročnému väzeniu. Ruskí zdravotníci sa namiesto toho spoliehajú na tradičnú liečbu, tzv. narkológiu, ktorá siaha ešte do čias cára Petra Veľkého a pokusov bojovať s alkoholizmom na začiatku 18. storočia. Terapia sa skladá z abstinencie, izolácie závislej osoby, fyzioterapie, psychoterapie a diétneho poradenstva. Doktor Evgeny Brun, hlavný ruský odborník na narkológiu, pre BBC so smiechom liečbu metadónom komentoval slovami: „ je to ako liečiť alkoholika závislého na vodke koňakom.“ Metadón odsúdil, pretože ide tiež o návykovú látku. WHO však namieta, že užívateľovi počas terapie umožňuje aspoň primerané fungovanie v spoločnosti. Navyše, podľa ruských štatistík sa mnohí po absolvovaní narkologickej liečby vrátia k užívaniu drog a minimálne 80 percent užívateľov na terapeutickú liečbu nikdy nenastúpi. Tí, ktorí sa napokon nakazia HIV, sú vystavení aj strachu z diskriminácie. „Víťazstvo nad infekciou HIV bude vyžadovať ďalších 25 rokov,“ ticho dodal Pokrovsky pre BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu