Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mladá a krásna: Toto je prvá afganská pilotka (23), vyhrážajú sa jej smrťou!

Nilúfar Rahmáníová
Nilúfar Rahmáníová (Zdroj: YouTube)

KÁBUL - Nílúfar Rahmáníová je prvá Afganka, ktorej sa po páde Talibanu podarilo získať povolenie na pilotovanie lietadiel s pevnými krídlami a dostať sa do afganského letectva, teda do sveta, ktorý je v konzervatívnej krajine vyhradený mužom. Má 23 rokov, hovoria jej afganská Top Gun a po letiskovej ploche sa pohybuje sebavedome v leteckej kombinéze, s okuliarmi a hlavou v čiernej moslimskom šatke. Nílúfar sa podarilo splniť si detský sen a vykonať akúsi mikrorevolúciu, píše agentúra AFP.

"Už ako dieťa som snívala o pilotovaní lietadla, vždy keď som sa pozrela na letiaceho vtáka. Sny má mnoho mladých Afganiek, ale ich plnenie väčšinou narazí na prekážky aj hrozby," hovorí pôvabná žena stojaca pred svojou cessnou.

Nílúfar vyrástla v Kábule a do pilotného kurzu sa zapísala v roku 2010. Rodičia ju podporili, ale mnohí iní nie. Keď po dvoch rokoch zložila pilotné skúšky, bola prvou Afgankou s oprávnením pilotovať lietadlo s pevnými krídlami. Pred ňou získalo niekoľko žien oprávnenie len na pilotovanie vrtuľníkov.

Za vlády Talibanu, ktorý bol zvrhnutý pred 14 rokmi, ženy nesmeli vychádzať z domu bez mužského sprievodu a žili v ústraní. Rovnosť medzi ženami a mužmi je v Afganistane dodnes vzdialeným snom.

Nílúfar sa snaží ignorovať všetkých, ktorí sa jej a jej rodine vyhrážajú. Napriek tomu ale v roku 2013, kedy boli hrozby veľmi vážne, na dva mesiace z Afganistanu radšej odišla. Dodnes pri sebe pre istotu nosí pištoľ k sebaobrane. Aj keď si zvykla na pohľady mužov, zo základne nikdy von nechodí v uniforme, pretože by sa mohla stať ľahkým terčom útočníkov. "Už sa nemôžem len tak prejsť po ulici ani ísť nakupovať. Prišla som o osobnú slobodu," hovorí.

Vedomá si spoločenských tabu odmietla raz splniť rozkaz nadriadeného, ​​ktorý chcel, aby previezla ranených vojakov z juhu Afganistanu. Ženy nesmú prevážať mužov ranených ani mŕtvych. "Potrestajte ma, ak si myslíte, že som konala zle," povedala po návrate veliteľovi. Vraj sa usmial a povedal jej, že sa zachovala správne.

Aby v mužskom prostredí obstála, nesmie si vraj dovoliť žiadnu slabosť ani emócie. Aj keď svojou prácou prispieva k zbližovaniu rovnosti medzi mužmi a ženami, dáva si zároveň pozor, aby sa príliš neodchyľovala od spoločenských tradícií. Nedávno odmietla ruku, ktorú jej na pozdrav podal jeden kolega. "A prečo?" pýta sa dotknuto. Radšej odpovedala len gestom, aby jej reakcia nebola zle vyložená. Moslimskí muži si ruky s cudzími ženami nepodávajú.

Afganské bezpečnostné sily majú 350-tisíc členov a len jedno percento z nich sú ženy. Než bude v letectve slúžiť toľko pilotiek ako pilotov, ubehne podľa Nílúfar možno aj 30 rokov. "Ale máme nádej," hovorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu