Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odhalenie o zapojení Ruska do vojny na Ukrajine: Moskva minula obrovské peniaze!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vojna na východe Ukrajiny stála Rusko počas desiatich mesiacov 53 miliárd rubľov (0,92 miliardy eur). Uvádza sa to v správe nazvanej "Putin.Vojna", ktorú vypracovala skupina expertov s využitím materiálov zozbieraných bývalým predákom ruskej opozície Borisom Nemcovom, zavraždeným koncom februára v Moskve. O správe dnes informovala na svojom webe ruská tlačová agentúra RBK.

V dokumente sa tiež uvádza, že v auguste 2014 na Ukrajine padlo minimálne 150 ruských vojakov, keď pomáhali proruským separatistom zastaviť ofenzívu ukrajinskej armády. Ďalších 70 potom zomrelo v januári a vo februári tohto roku pri prudkých bojoch pri východoukrajinskom Debalceve.

Správa sa podľa RBK zaoberá stratami ruského rozpočtu a armády vyplývajúcimi z ruskej anexie ukrajinského Krymu a následnej "účasti vo vojenskej kampani" v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Hodnotenie toho, koľko stojí Rusko vojna s Ukrajinou, vypracoval ruský ekonóm Sergej Alexašenko.

Spomínané 53 miliardy rubľov sú podľa Alexašenka náklady na podporu dobrovoľníkov a povstalcov a na prevádzku a údržbu techniky. Pokiaľ ide o výdavky určené pre utečencov z regionálnych rozpočtov, od júla minulého roka dosiahli 80 miliárd rubľov (cca 1,4 miliardy eur).

Okrem toho Alexašenko spočítal, že od anexie Krymu ruskí občania prišli zo svojich miezd o dva bilióny rubľov a z úspor o 750 miliárd rubľov. Základ týchto výpočtov podľa ekonóma vychádza z dodatočného zvýšenia cien o 5,5 percenta v dôsledku západných sankcií voči Rusku a odvetného embarga z ruskej strany.

Odhalenie o zapojení Ruska
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu