Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poliaci sa chcú zbaviť ruského novinára: Ohrozuje krajinu!

Leonid Sviridov Zobraziť galériu (2)
Leonid Sviridov (Zdroj: TASR)

VARŠAVA - Poľské úrady obvinili ruského novinára pracujúceho pre prokremeľskú tlačovú agentúru z toho, že predstavuje hrozbu pre poľskú bezpečnosť, preto by mal byť vyhostený. Informovala o tom agentúra AP.

K prípadu došlo v čase napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s krízou na Ukrajine. Poľsko, ktoré bolo pod nadvládou Moskvy po väčšinu z posledného dva a pol storočia, je jedným z najhlasnejších prívržencov sankcií voči Moskve.

Leonid Sviridov, novinár agentúry Rossija Segodňa (Rusko dnes), sa dostal po prvý raz do podozrenia vlani za údajnú špionáž, keď ho poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vyhlásila za "nebezpečného" pre Poľsko.

Ministerstvo zahraničných vecí mu v októbri minulého roka zrušilo novinársku akreditáciu a úrad mazovského vojvodu vo Varšave dnes oznámil, že súhlasí s jeho hodnotením zo strany ABW.

Podľa agentúry PAP úrad súčasne novinárovi na žiadosť ABW odňal povolenie na pobyt. Rozhodnutie je neverejné, avšak len čo nadobudne právoplatnosť, musí Sviridov opustiť Poľsko do 30 dní. V opačnom prípade mu hrozí vypovedanie z krajiny. Proti odobratiu povolenia na pobyt sa ešte môže odvolať na cudzineckom úrade.

Poliaci sa chcú zbaviť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu