Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko a Česko neschválili prejazd Nočných vlkov: Nejde o rozhodnutie politického charakteru

Vladimir Putin a Noční vlci Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin a Noční vlci (Zdroj: SITA)

MOSKVA/VARŠAVA – Motorkári z ruského klubu Noční vlci, ktorí pre svoju plánovanú cestu z Moskvy do Berlína pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny nedostali od vlády vo Varšave povolenie na vstup na územie Poľska, nemienia meniť plány. Ich líder Alexandr Zaldostanov sa podľa poľskej spravodajskej televízie TVN24 nechal počuť, že členovia klubu nepocestujú cez Poľsko spoločne, ale zamieria tam z rôznych smerov. Viac však o spôsobe, ktorým chcú obísť poľský zákaz, nepovedal.

Zámery Nočných vlkov, ktorí podporili anexiu Krymu i proruských separatistov na východe Ukrajiny, vyvolali v Poľsku negatívne reakcie. Predsedníčka vlády Ewa Kopaczová označila ich akciu za "provokáciu".

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie v Poľsku Sergej Andrejev dnes pre agentúru RIA Novosti potvrdil prevzatie poľskej nóty, avšak vyjadril nesúhlas s rozhodnutím Varšavy a spochybnil jeho zdôvodnenie. Podľa Andrejeva ruská strana v priebehu uplynulého týždňa opakovane poskytla poľským úradom požadované informácie o trase a termínoch prejazdu motorkárov. Diplomat ďalej konštatoval, že tento prípad treba hodnotiť v celkovom kontexte zhoršenia poľsko-ruských vzťahov krátko pred oslavami Dňa víťazstva.

Noční vlci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Poľská strana tvrdí, že požadovala okrem spomínaných údajov aj informácie o miestach, na ktorých sa Noční vlci chcú zastaviť, pokloniť pamiatke padlých vojakov, ako aj prenocovať. Tieto informácie však nedostala.

Podľa hovorcu poľského ministerstva zahraničných vecí Marcina Wojciechowského boli podklady zaslané ruskou stranou nedostatočné a napriek opakovaným výzvam ich adekvátne nedoplnila. Nejde o rozhodnutie politického, ale formálneho charakteru, zdôraznil Wojciechowski a pripomenul, že dve iné ruské zoskupenia využili už poľské územie na prejazd a ďalšie tak urobí v sobotu po súhlase Varšavy na základe príslušnej žiadosti a poskytnutia požadovaných údajov.

Alexandr Zaldostanov
Zobraziť galériu (5)
Alexandr Zaldostanov  (Zdroj: SITA)

Napriek tomu sa už v poľských médiách otvorene diskutuje o pravdepodobných odvetných opatreniach Moskvy, napríklad voči poľským motorkárom, ktorí každoročne smerujú do Katyne, kde si pripomínajú masaker poľských dôstojníkov a predstaviteľov inteligencie. 

Výzvu na zastavenie jazdy ruského motorkárskeho gangu podpísalo aj 75 slovenských a českých osobností. "Motorkársky gang Noční vlci chce osláviť 70. výročie konca vojny v Berlíne. Chce ešte raz, 70 rokov po skončení vojny, symbolicky dobyť slobodný Berlín, slobodnú Varšavu, Prahu, Bratislavu," konštatovali vo výzve. Podľa signatárov však posolstvom motorkárov nie je porážka fašizmu, ale podpora expanzie ruského štátu do zahraničia.

Aj ČR odmietla žiadosť Nočných vlkov

Ministerstvo zahraničných vecí ČR, podobne ako krátko predtým rezort poľskej diplomacie, zamietlo žiadosť ruskej strany o zabezpečenie prejazdu motorkárov z klubu Noční vlci cez územie Českej republiky. Vzhľadom na fakt, že motorkári sami nepodali potrebné žiadosti, nie je pravdepodobné, že by ich víza a ďalšie formality mohli byť včas vybavené, informoval dnes večer internetový server Novinky.cz.

V zdôvodnení českého rezortu diplomacie sa pripomína súkromný charakter akcie, v súvislosti s ktorým by ruskí motorkári museli najskôr požiadať české úrady o adekvátne povolenia. Ministerstvo zahraničných vecí ČR tak nemôže poskytnúť súhlas s pripravovanou akciou, pretože nemá na takýto krok potrebné oprávnenia, vyplýva z jeho tlačovej správy.

Vladimir Putin a Noční
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zatiaľ čo šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek a poľská premiérka Ewa Kopaczová označili prejazd Nočných vlkov cez územie svojich krajín za provokáciu, český prezident Miloš Zeman nevidí v akcii problém. Podľa neho sa z celej záležitosti robí hystéria. Ak by sa však Nočným vlkom podarilo získať vstupné víza do schengenského priestoru napríklad v Rakúsku, cez ktorého územie by tiež chceli prejsť, mohli by vstúpiť aj na územie Poľska a ČR, napísal server Novinky.cz.

Poľsko a Česko neschválili
Zobraziť galériu (5)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu