Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mimoriadna správa, dnešok sa zapíše do dejín: Spojenci a Irán podpísali nukleárnu dohodu!

Americký prezident Obama označil dohodu s Iránom za kľúčovú.
Americký prezident Obama označil dohodu s Iránom za kľúčovú. (Zdroj: SITA)

LOUSANNE - Teherán a šesť svetových mocností dosiahli dnes rámcovú dohodu o budúcej podobe iránskeho jadrového programu. K dohode došlo po maratóne rokovaní vo švajčiarskom meste Lausanne. Irán sa dohodol na tom, že viac ako dve tretiny iránskych centrifúg na obohacovanie uránu bude vyradených z prevádzky.

To, že Irán zníži svoje jadrové kapacity, oznámila aj šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf informoval, že po ôsmich dňoch rokovaní sa našli "riešenia"Za konečný termín na podpísanie dlhodobej zmluvy si zúčastnené strany stanovili 30. jún tohto roka.

Mogheriniová na spoločnej tlačovej konferencii s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom povedala, že bol dosiahnutý "rozhodujúci krok". Uviedla, že zúčastnené strany začnú teraz s formulovaním textu konečnej dohody. Zmienila sa o reštrikciách v súvislosti s obohacovaním látok, ktoré sa dajú využiť na výrobu jadrových zbraní. Zdôraznila, že Irán nebude vyrábať vojenské plutónium.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj zo "Západu", sa Irán a mocnosti dohodli na tom, že viac ako dve tretiny iránskych centrifúg (približne 6000 z 19.000) na obohacovanie uránu bude vyradených z prevádzky a monitorovaných po dobu desiatich rokov.

Zaríf však konštatoval, že dohoda nebude znamenať normalizáciu vzťahov Iránu so Spojenými štátmi. "Vybudovali sme si v minulosti vzájomnú nedôveru... Ale dúfam, že prostredníctvom odvážnej realizácie (dohody), by sa mohla časť dôvery vrátiť," dodal. Šéf americkej diplomacie John Kerry označil dnešný pokrok v rokovaniach za "veľký deň". Ako poznamenal, zúčastnené strany "majú teraz parametre na vyriešenie hlavných otázok o jadrovom programe".

Americký prezident Barack Obama v reakcii uviedol, že dohoda zamedzí, aby Irán tajne vyrobil jadrovú bombu. "Spojené štáty so svojimi spojencami a partnermi dosiahli historické porozumenie s Iránom, ktoré, ak sa zrealizuje, mu zabráni získať jadrovú zbraň... Ak tento rámec povedie ku konečnej, komplexnej dohode, naša krajina, naši spojenci a náš svet bude bezpečnejší... Je to dobrá dohoda," dodal Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu