Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hrozivá diagnóza kopilota Lubitza z airbusu smrti: Zlý zrak, nedali by mu ani vodičák na auto?!

Andreas Lubitz Zobraziť galériu (3)
Andreas Lubitz (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Druhý pilot zrúteného airbusu nemeckých aeroliniek Germanwings, ktorý podľa francúzskych vyšetrovateľov v utorok zámerne naviedol lietadlo ku zrážke s horami, o svojej údajnej psychickej chorobe takmer nehovoril. V rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild to vyhlásila pilotova bývalá dlhoročná priateľka. Tá tiež uviedla, že v minulosti povedal, že raz urobí niečo, čo zmení celý systém, a že každý bude poznať jeho meno. Podľa najnovších informácií trpel masívnymi problémami s videním. Vyšetrovatelia však pripustili, že za tragédiou môže stáť aj technická porucha.

Francúzski vyšetrovatelia stále nevylučujú, že medzi príčinami utorkového zrútenia lietadla spoločnosti Germanwings je aj technická porucha. Osoba pilota vraj nie je jedinou stopou, na ktorú sa vyšetrovanie zameriava. "V tejto chvíli nie je možné vylúčiť hypotézu technickej poruchy," povedal dnes francúzskej televízii BFMTV šéf francúzskych vyšetrovateľov nasadených v nemeckom Düsseldorfe Jean-Pierre Michel. Vyšetrovanie podľa neho pokročilo, ale ešte chýbajú "technické detaily".

V súvislosti s haváriou airbusu vo francúzskych Alpách pritom ďalej pokračuje pátranie po druhej čiernej skrinke sa záznamy o parametroch letu. Podľa doterajších predbežných výsledkov vyšetrovania, ktoré sa opierajú o záznamy komunikácie z čiernej skrinky, najskôr druhý pilot lietadlo úmyselne poslal k zemi, keď zostal v kokpite sám.

"Osoba" kopilota je "závažná stopa", ale "nie jediná", povedal Michel agentúre AFP. Vyšetrovateľ dodal, že v tejto fáze vyšetrovania stále nebol v živote pilota zistený "zvláštny prvok", akým by bol napríklad rozchod s priateľkou alebo problémy v zamestnaní, ktorý by vysvetľoval úmyselné zničenie lietadla.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Andreas mal problémy s videním, užíval lieky

Andreas bol v starostlivosti lekárov kvôli masívnym problémom s videním. Informáciu získalo víkendové vydanie nemeckého denníka Bild, ktorý zdroj neuviedlo.

Podľa periodika je aktuálne predmetom vyšetrovania, či zrakové problémy Andreasa Lubitza boli organického alebo psychosomatického charakteru. V každom prípade však predstavovali ohrozenie jeho spôsobilosti lietať. Navyše pilot, u ktorého sa pri domovej prehliadke našiel roztrhaný dokument naznačujúci, že bol v deň osudného letu vlastne práceneschopný, čo zatajil, trpel aj silnými psychickými problémami.

Vyšetrovatelia zo skupiny "Alpy" policajného prezídia v Düsseldorfe získali jednoznačné poznatky o vážnom psychosomatickom ochorení Andreasa Lubitza. Vysokopostavený vyšetrovateľ pre nedeľník Welt am Sonntag uviedol, že 27-ročného druhého pilota havarovaného Airbusu liečilo viacero neurológov a psychiatrov. Pri domovej prehliadke v jeho bydlisku v Düsselderofe sa podľa periodika našlo množstvo liekov používaných na terapiu psychických ochorení. Indície, ktoré by naznačovali pilotovu závislosť na drogách alebo alkohole, však kriminalisti nemajú.

Podľa vyšetrovateľov trpel Andreas Lubitz na silný subjektívny syndróm preťaženia a sužovali ho vážne depresie. To vyplýva z jeho osobných poznámok, ktoré si viedol a zanechal.

Raz o mne budete počuť

Lubitzova veta o tom, že raz bude každý poznať jeho meno, prišla na myseľ žene, keď sa o leteckom nešťastí, ktoré neprežil nikto zo 150 ľudí na palube, dozvedela. Podľa Bildu je Mária, ako sa údajná niekdajšia priateľka 27-ročného pilota Andreasa Lubitza volá, letuškou a pár spolu vlani päť mesiacov spoločne lietal.

O dôvode rozchodu povedala to, že bolo stále viac očividné, že má problémy. "Vždy sme sa bavili veľa o práci, a to sa stával niekým iným," povedala s tým, že kritizoval pracovné podmienky v leteckej spoločnosti, okrem iného nízky plat, strach o prácu a prílišný tlak.

Hrozivá diagnóza kopilota Lubitza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Ak Lubitz lietadlo skutočne naviedol do hôr, tak to podľa Márie urobil preto, že vedel, že jeho zdravotné problémy mu neumožnia splniť jeho veľký sen, a to stať sa v Lufthanse kapitánom a lietať na diaľkových trasách. V noci mával podľa expriateľky tiež nočné mory a kričal, že "havarujeme". Jeho kolega z leteckej školy pre stanicu BBC navyše uviedol, že Lubitz oblasť Álp, kde lietadlo spadlo, poznal. S rodičmi tam dovolenkoval v neďalekom leteckom klube. Nemecké médiá v uplynulých dňoch opakovane informovali, že trpel psychickými problémami.

Pred ostatnými vraj dokázal svoje pocity skrývať. O svojej chorobe podľa Márie veľa nehovoril, len tvrdil, že sa lieči na psychiatrii. Pár spolu chodil sedem rokov, dokonca plánoval svadbu. Žena sa s Andreasom rozišla, on ju chcel získať späť. Dokonca plánoval kúpiť dve autá, jedno pre seba, druhé pre svoju milú. Tri dni pred tragédiou však vyzdvihol len jednu audinu. 


Prečítajte si aj Chorý Lubitz z airbusu objednal sebe a priateľke dve autá: Pred tragédiou vyzdvihol len jedno!


Lubitzova choroba nie je presne známa

O Lubitzovom zdravotnom stave toho veľa oficiálne známe nie je. Vyšetrovatelia, podľa ktorých haváriu airbusu vo francúzskych Alpách zámerne spôsobil, neuviedli, s akými ťažkosťami sa liečil. Povedali len to, že nájdené dôkazy, napríklad roztrhané práceneschopenky platné aj pre osudný deň, svedčia o tom, že chorobu pred leteckou spoločnosťou skrýval. Lubitz bol okrem iného pacientom düsseldorfskej univerzitnej kliniky, toto zdravotnícke zariadenie ale odmietlo povahu liečby oznámiť.

Kopilot sa mohol inšpirovať katastrofickým filmom

Tragédia pripomína scenár filmu, ktorý produkoval španielsky filmár Pedro Almodóvar a zaujal milióny ľudí. Jedna časť poviedkového filmu má názov Pasternak a náramne pripomína udalosti posledných dní. 

Na palubu lietadla pozve Pasternak ľudí, o ktorých si myslí, že mu v živote nejako ukrivdili. Lietadlo sám pilotuje a stroj namieri rovno k zemi. Vydesení cestujúci sa márne usilujú dostať do pilotnej kabíny, tragickému osudu sa nevyhnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu