Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Masové protesty v Budapešti: Maďari sa búria proti Orbánovi, chcú referendum!

Protest proti Orbánovi Zobraziť galériu (5)
Protest proti Orbánovi (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ- Masová protivládna demonštrácia maďarských občianskych organizácií a viacerých opozičných strán sa začala dnes popoludní v Budapešti. Podujatie sa koná v deň štátneho sviatku - 167. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Kvôli demonštrácii je v pohotovosti v uliciach hlavného mesta množstvo policajtov.

Protest proti vláde Viktora Orbána zorganizovali dve skupiny z Facebooku: 100.000 ľudí proti zdaneniu internetu a skupina 60.000 ľudí za súkromné dôchodky. Účastníci protestu, medzi ktorými sú aj priaznivci Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Demokratickej koalície (DK), ale aj ďalších opozičných strán, sa vydali o 15.00 h na pochod od Západnej železničnej stanice (Keleti pályaudvar) k hotelu Astoria. Mnohí niesli zástavy Maďarska i Európskej únie.

Protesty v Budapešti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Protest proti Orbánovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na doterajších masových demonštráciách, ktoré sa konali vlani na jeseň, sa tieto skupiny bránili používaniu straníckych symbolov a vlajok; dnes už tomu tak nie je. Organizátori chcú protestom naznačiť, ako premiéra Viktora Orbána zbaviť moci.

Požadujú referendum

Organizátori protivládnej demonštrácie, ktorá sa dnes konala v Budapešti za účasti vyše 5000 protestujúcich, oznámili, že iniciujú referendum s 19 otázkami. Medzi nimi budú otázky týkajúce sa skutočného zisťovania majetku politikov, zrušenia tabakového monopolu štátu či zrušenia poplatkov za diaľnice.

Cieľom organizátorov je prostredníctvom ľudového hlasovania, v ktorom sú tiež otázky týkajúce sa korupcie, európskej prokuratúry, transparentnosti štátnych zákaziek a ďalšie, zbúrať "Orbánov režim" a obnoviť "Maďarskú republiku". Terajšie zriadenie, ktoré vytvoril premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz, totiž podľa rečníkov škodia vlasti.

Zhromaždenie zorganizovali skupiny z Facebooku: 100.000 ľudí proti zdaneniu internetu a skupina 60.000 ľudí za súkromné dôchodky. Zúčastnili sa ho však aj členovia a priaznivci ľavicových opozičných strán. Rečníci ostro kritizovali kroky Orbánovej vlády. Dav požadoval odstúpenie premiéra a skandoval aj heslo „Do basy s ním!“ Demonštranti v závere zaspievali Ódu na radosť a v pokoji sa rozišli. Podujatie zabezpečovalo množstvo policajtov.

 

Protesty v Budapešti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

 

Protest proti Orbánovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu