Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Bratislave sa prvýkrát demonštrovalo aj za Západ: Proti ruskému imperializmu!

Prozápadný protest v Bratislave Zobraziť galériu (5)
Prozápadný protest v Bratislave (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Atmosféra v hlavnom meste sa včera niesla v duchu protestov. Zopár desiatok ľudí opäť demonštrovalo proti NATO. Nechýbali medzi nimi Ján Čarnogurský, komunisti ani nacionalisti. Prvýkrát sa však zišli aj prívrženci EÚ a Severoatlantickej aliancie, ktorí prišli približne v rovnakom počte.

Na Hviezdoslavovom námestí neďaleko ambasády USA sa zišlo približne 150 ľudí, väčšinou mladšie ročníky. Držali vlajky SR, EÚ, NATO a USA. Zhromaždenie sa začalo slovenskou hymnou.

V Bratislave sa prvýkrát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

V Bratislave sa prvýkrát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

„Sme presvedčení, že podporovateľov ruského imperializmu je v našej spoločnosti v skutočnosti menšina. Preto sme sa rozhodli, že zorganizujeme vlastné zhromaždenie. V našich rukách však nebudú viať vlajky sovietskeho okupanta. Inšpirovaní masovým hnutím v ČR, ktoré vítalo americký konvoj, chceme dať najavo, že Slovensko je súčasť západu, t.j. EÚ a NATO. Vyzývame podobne zmýšľajúcich ľudí, aby svojou účasťou dali najavo, že občania Slovenskej republiky odmietajú politiku ruského imperializmu a ctia si hodnoty demokracie a ľudských práv,“ zvolávala na demonštráciu neziskovka Communio Minerva, o.z.

V Bratislave sa prvýkrát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

V Bratislave sa prvýkrát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

V druhej časti námestia sa zišla pestrejšia spoločnosť. Medzi účastníkmi sa objavil bývalý disident, bývalá podpredsedníčka Slovenskej národnej strany aj členovia Komunistickej strany Slovenska. Čarnogurský sa novinárom snažil vysvetliť, prečo sa objavil na proruskej demonštrácii v spoločnosti predstaviteľov Komunistickej strany Slovenska. "Som bývalý disident a hlásim sa k tomu. Komunizmus bolo potreba zvrhnúť, ale táto kapitola je pre mňa uzavretá, " povedal portálu novinky.cz expremiér a bývalý disident.

Aj napriek tomu, že sa obe akcie uskutočnili pár metrov od seba, k žiadnemu vážnejšiemu narušeniu poriadku nedošlo. "Vyskytol sa len jeden drobný incident, kedy k nám prišlo zopár ľudí s druhej demonštrácie s vlastnými transparentmi. Policajti ich potom odviedli preč," uviedol pre Topky jeden z organizátorov Roman Jančiga. Inak protest prebiehal pokojne a jeho organizátori boli veľmi spokojní. "Chceli sme poukázať na to, že Slovensko je súčasťou západu. S účasťou sme veľmi spokojní, milo nás prekvapila," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu