Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko a Cyprus podpíšu dohodu o vojensko-technickej spolupráci

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA – Rusko a Cyprus podpíšu podľa predpokladov dohodu o vojensko-technickej spolupráci počas oficiálnej návštevy cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa v Moskve, ktorá sa začína dnes a potrvá do piatka 27. februára. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Obe strany zároveň plánujú podpísať dva dokumenty ohľadom možnosti využívania letísk a prístavov na Cypre ruskými bojovými lietadlami a loďami vojenského námorníctva pre humanitárne účely, ako aj v prípade núdzových situácií, uviedol Anastasiadis v exkluzívnom rozhovore pre TASS. Podľa neho do úvahy pripadá najmä letecká základňa v meste Pafos a prístav v meste Limasol.

Moskva a Nikózia už skôr uzavreli predbežný dohovor o vojenskej spolupráci, ktorý teraz obnovia a aktualizujú, uviedol cyperský prezident.  "Súbežne podpíšeme dva dokumenty o humanitárnych otázkach, podobné tým, aké máme s Nemeckom, Francúzskom a inými krajinami," povedal Anastasiadis.

Cyperský líder zdôraznil, že jeho krajina sa bude snažiť o posilnenie "existujúcich excelentných vzťahov s Ruskom a o rozšírenie tých oblastí, kde táto stredomorská krajina rozvíja väzby s inými štátmi".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu