Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina hlási ďalšie boje na východe: Porošenko vybavil zbrane z emirátov, pomsta Putinovi!

Porošenko údajne dohodol v emirátoch dodávky zbraní na Ukrajinu. Zobraziť galériu (9)
Porošenko údajne dohodol v emirátoch dodávky zbraní na Ukrajinu. (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinská armáda dnes ohlásila ďalší tucet prestreliek a útokov z noci na dnešok na bojovej línii so separatistami na východe Ukrajiny. Porušovanie prímeria podľa Kyjeva bráni vo stiahnutie ťažkých zbraní z frontu.

Separatisti naopak z útokov obviňujú armádu a tvrdia, že napriek tomu sťahujú svoju ťažkú ​​výzbroj z frontu v súlade s plánom mierovej dohody z Minsku. Povstalci v noci na dnešok dvanásťkrát ostreľovali pozície vládnych síl, uviedol denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na armádne velenie. "Najväčší počet prípadov porušenia pokoja zbraní bol zaznamenaný u Debalceve. Protivník tu od 20:00 do 22:00 sedemkrát z diel ostreľoval dedinu Popasna a raz obec Luhansk," uviedlo armádne komuniké.

Porošenko údajne dohodol v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Počas uplynulých 24 hodín padol jeden vojak, ďalších sedem utrpelo zranenia," spresnil armádny hovorca Andrij Lysenko pred novinármi. U Donecka sa terčom povstaleckých diel podľa armády stali obce Opytne, Tonenka a Avdijivka. Protivník sa tiež snažil ovládnuť ukrajinské pozície pri bani Dutovská. Pokračovali tiež útoky na obec Šyrokyne na mariupolskom predmestí. Po celej frontovej línii vraj tiež stúpla aktivita bezpilotných lietadiel nepriateľa.

Povstalci naopak tvrdia, že sa počas noci šesťkrát stali terčom ukrajinskej paľby. Napriek tomu vraj pokračujú v sťahovaní svojich diel a raketometov. "V súlade s podpísaným plánom sťahujeme techniku ​​na vzdialenosť 50 kilometrov od línie dotyku z 19. septembra, naďalej však nie z celého frontu, ale po úsekoch. Dnes sa to týka miest Debalceve, Horlivka, Doneck a Telmanove. Sťahovanie ťažkých zbraní sme zahájili už pred týždňom, ale robili sme to z vlastnej iniciatívy, mimo plán,"  povedal agentúre Interfax zástupca veliteľa doneckých separatistov Eduard Basurin. Neskôr dodal, že počas dneška povstalecké jednotky stiahnu z frontu 96 diel a raketomety budú nasledovať.

Porošenko údajne dohodol v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podobne luhanskí vzbúrenci tvrdia, že ťažké zbrane vraj sťahujú už od 17. februára, ale Ukrajina tak doposiaľ neurobila, a preto žiadajú o zvolanie tzv. Kontaktnej skupiny, zloženej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a povstalcov.
Vzbúrenci ale sťahovanie ťažkých zbraní len "simulujú", tvrdí ukrajinský analytik Dmytro Tymčuk, podľa ktorého sa povstalecké delá a raketomety presúvajú len z prednej línie do dobre zamaskovaných pozícií v minimálnej vzdialenosti od frontu. Moskva stále popiera priame zapojenie sa do ukrajinského konfliktu.

Podľa armádneho hovorcu Lysenka vraj rebeli zbrane nesťahujú, ale premiestňujú k azovskému prístavu Mariupol, poslednému veľkému mestu, ktoré v Donbase zostáva v ukrajinských rukách.
"Nemáme nové zbrane u Mariupol. Nechystáme útok," naopak uisťuje menom povstalcov Basurin. Avšak podľa ruského denníka Gazeta.ru separatisti bez ohľadu na prímerie ovládli ďalšie dve obce pri Mariupole. Generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier novinárom povedal, že prímerie, ktoré má platiť od 15. februára na východe Ukrajiny, "veľmi výrazne" znížilo intenzitu bojov, avšak naďalej dochádza k prestrelkám. Minskú dohodu ale považuje za najlepšiu šancu na ukončenie konfliktu, ktorý si od apríla vyžiadal viac ako 5300 mŕtvych.

Porošenko údajne dohodol v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Porošenko údajne dohodol v emirátoch dodávky zbraní na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas terajšej návštevy zbrojárskeho veľtrhu v Abú Zabí vraj dohodol dodávky zbraní ukrajinskej armáde, ktorá na východe krajiny čelí tlaku proruských separatistov. Tvrdia to dnes ruské médiá. Sám Porošenko podľa agentúry TASS ohlásil, že Ukrajina na veľtrhu uzavrela dvadsiatku kontraktov na dodávky zbraní. Konkrétne druhy zbraní a ich množstvo oznámené neboli.

"Arabi, na rozdiel od Európanov a Američanov, sa neboja hrozieb (ruského prezidenta Vladimira) Putina o rozpútanie tretej svetovej vojny v prípade dodávky zbraní a vojenskej techniky Ukrajine. Navyše je jasné, že majú svoje vlastné účty s Putinom, prihliadajúc k poklesu cien ropy skoro na polovicu a na nestabilitu po celom svete, ktorá prekáža rozvoju Spojených arabských emirátov. A tak to (dodávky zbraní Ukrajine) bude ich malinká pomsta," uviedol o výsledkoch Porošenkovej cesty poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa spravodajského serveru lenta.ru .

Porošenko údajne dohodol v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Súčasne pripomenul, že Putin v pondelok v televíznom rozhovore odhadol, že ukrajinský konflikt neprerastie vo vojnu. Európska únia dodávať zbrane Ukrajine doteraz odmieta, Spojené štáty však túto možnosť zvažujú a Kyjev už odoslal do Washingtonu zoznam najnaliehavejších potrieb.

Ukrajina hlási ďalšie boje
Zobraziť galériu (9)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu