Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin tvrdí, že vojna zrejme nebude: Jeho minister zároveň obvinil Západ, že chce ovládnuť svet!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin vidí viac ako týždeň po uzavretí dohody o prímerí na východe Ukrajiny šancu na normalizáciu tamojšej situácie, píše tlačová agentúra DPA. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zase obvinil na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN západné veľmoci, že sa snažia o hegemóniu a vnucujú zvyšku sveta svoju ideológiu.

"Ak sa minská dohoda naplní, potom som presvedčený, že sa situácia postupne znormalizuje," vyhlásil dnes najvyšší ruský predstaviteľ.  V rozhovore, ktorý poskytol ruskej štátnej televízii, Putin podčiarkol, že Rusko podobne ako Európa nemá záujem na vojnovom konflikte. "Myslím si, že tak apokalyptický scenár je sotva možný a dúfam, že k nemu nikdy nedôjde," konštatoval v interview pre televízny kanál Rossija-1. Putin sa ale  Krym rozhodne neplánuje vzdať. 

Na margo vyjadrení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o vrátení polostrova Krym Putin povedal, že ide o záležitosti revanšistického charakteru a že otázkou nie je vracanie akýchsi území, píše tlačová agentúra Interfax. Úlohou vedenia podobne veľkých európskych štátov, ako je Ukrajina, je podľa Putina predovšetkým vrátiť krajinu do normálneho života a postarať sa o ekonomiku, sociálnu sféru, o vnútroštátne vzťahy, ako aj zabezpečiť zákonný poriadok. Súčasne označil za najhoršie rozdúchavanie konfliktu na Ukrajine a vyzval, aby sa od neho upustilo.

Putin: Vyhlásenia Ukrajiny ma prekvapujú, toto je nezmysel!

Ruský prezident Vladimir Putin označil tvrdenia, že kremeľskí vládni činitelia boli zapletení do udalostí na Námestí nezávislosti v ukrajinskom Kyjeve za nezmysel. Námestie, známe aj ako Majdan, sa pred rokom stalo symbolom boja proti vtedajšiemu establišmentu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko uviedol, že podľa údajov tajných služieb bol v daných udalostiach, pri ktorých vlani vo februári došlo k zastreleniu viac než 100 demonštrantov, zapletený ruský prezidentský asistent Vladislav Surkov, poverený otázkami spolupráce s Abcházskom a Južným Osetskom.

"Niekedy ma trocha prekvapujú verejné vyhlásenia ukrajinského vedenia; napríklad, že sa naši vládni predstavitelia zúčastnili pred rokom na tragických udalostiach na Majdane," povedal Putin počas rozhovoru vysielanom v pondelok televíznou stanicou Rossija-24, z ktorého dnes citovala agentúra TASS.

"Ide o úplný nezmysel, taký vzdialený od reality, že vás až prekvapuje, odkiaľ sa berie. Niekedy sa neskôr dozviem, že takéto vyhlásenia sa zakladajú na nepresných údajoch tajných služieb. V prípade použitia dát získaných mojimi ukrajinskými kolegami by som vyžadoval väčšiu pozornosť," uviedol Putin.

Lavrov obviňuje Západ: Snaží sa ovládnuť svet!

Spojené štáty a európske delegácie zasa kritizovali Moskvu za podporu, ktorú poskytuje vzbúrencom na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Lavrov vystúpil na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady zvolanom Čínou, ktorá BR tento mesiac predsedá. Bez toho, aby obvinil konkrétne krajiny, kritizoval Lavrov rozsiahle porušovanie základných princípov Charty OSN, ako sú "nezávislosť a zvrchovaná rovnosť štátov a nezasahovanie do ich vnútorných záležitostí", pričom ako príklad uviedol zásahy Západu v Sýrii, Líbyi a Iraku.

"Toto všetko je dôsledkom pokusov ovládnuť globálne záležitosti, vládnuť všetkým a všade. Tí, ktorí si neželajú hrať podľa pravidiel, majú k dispozícii rôzne metódy vrátane otvorenej podpory protiústavného štátneho prevratu na Ukrajine, ku ktorému došlo pred rokom," povedal šéf ruskej diplomacie. Lavrov taktiež odsúdil využívanie jednostranných sankcií ktoré neboli schválené Bezpečnostnou radou OSN. Tento typ sankcií uvalili na Moskvu za jej postup na Ukrajine Spojené štáty a Európska únia. Rusko obvinenia Západu z podpory a riadenia separatistov na východe Ukrajiny dlhodobo odmieta.   

Na Lavrovove slová ostro zareagoval litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius, ktorý obvinil Rusko z viacerých prípadov zasahovania do vnútorných záležitostí zvrchovaných štátov, pričom uviedol niekoľko príkladov, ako sú východ Ukrajiny, moldavské Podnestersko či gruzínske Abcházsko alebo Južné Osetsko. Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová povedala, že výzva Moskvy na väčšiu úctu k štátnej zvrchovanosti a územnej celistvosti jednotlivých krajín je pokrytecká. "Rusko dnes cvičí, vyzbrojuje, podporuje a bojuje po boku separatistov, ktorí sa násilne zmocnili ukrajinského územia, čo je jednoznačným porušením Charty OSN a útokom na zvrchovanosť susedného štátu," povedala americká veľvyslankyňa pri OSN.  

Separatisti avizujú sťahovanie techniky

Proruskí separatisti z východnej Ukrajiny ohlásili dnes ústami svojho hovorcu v Donecku Eduarda Basurina na utorok stiahnutie ťažkého delostrelectva. Ich vojenská technika by sa pod dohľadom zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) mala stiahnuť z frontovej línie samozvaných útvarov, tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, vyplýva z dnešného Basurinovho vyjadrenia pre tlačovú agentúru Interfax, ktoré sprostredkovala DPA.

Podľa rovnakého zdroja sa už desiatky jednotiek s technikou vzďaľujú od bojovej línie v jednotlivých lokalitách. Basurin súčasne vyzval OBSE, aby pri realizácii obsahu dohôd z Minska aktívnejšie kontrolovala aj ukrajinskú stranu. Súčasne obvinil Kyjev, že doteraz nepodnikol žiadne kroky na stiahnutie svojej vojenskej techniky. Ukrajinské ozbrojené sily sa podľa jeho názoru skôr usilujú o upevnenie svojich pozícií. 

Bezpečnostné zložky v Mariupole prekazili teroristický útok

Ukrajinské bezpečnostné zložky prekazili dnes večer v meste Mariupol zrejme teroristický útok, píšu tlačová agentúra UNIAN a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na oficiálne miesta. Podľa správ policajti kontrolovali motorové vozidlo, v ktorom sa viezli zrejme diverzanti. Tí začali paľbu, ktorú policajti opätovali. Pri prestrelke zahynul jeden z policajtov, ďalší dvaja utrpeli zranenia. O život prišiel aj jeden člen posádky motorového vozidla, druhý sa ukryl v okolí. V automobile sa našla taška s trhavinou, ktorú momentálne skúmajú pyrotechnici.

Cameron varuje Rusko pred ďalšími sankciami

Britský premiér David Cameron dnes vyhlásil, že "ilegálne" akcie Ruska na Ukrajine dosiahli nový stupeň a že akékoľvek pokusy proruských separatistov rozšíriť svoje územie vyústia do prísnejších západných sankcií voči Moskve. "Rusko ani zďaleka nezmenilo svoj kurz, jeho absolútne neprijateľné a ilegálne akcie na východe Ukrajiny dosiahli novú úroveň, pričom nehanebné porušovanie prímeria separatistami, keď bojovali o ovládnutie Debaľceve, bolo možné len vďaka prísunu ruských bojovníkov a vybavenia," povedal v parlamente Cameron, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Rusko nesmie vôbec pochybovať, že akékoľvek pokusy separatistov o rozšírenie svojho územia sa stretnú jedine s ďalšími závažnými sankciami Európskej únie a Spojených štátov," uviedol Cameron.

 

Putin tvrdí, že vojna
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu