Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Grécko dosiahlo prelomovú dohodu: Vyzerá to, že všetci sú spokojní

Janis Varufakis
Janis Varufakis (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Grécko dosiahlo v piatok (20.2.) prelomovú dohodu s partnermi v eurozóne o predĺžení záchranného programu pre Atény o štyri mesiace. Podarilo sa mu to na poslednú chvíľu, len pár dní pred vypršaním súčasného úverového programu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Grécku tak nehrozí, že už na budúci mesiac nebude mať peniaze, čo by znamenalo jeho odchod z menovej únie. Piatkový prelom v rokovaniach s veriteľmi zároveň vytvára pre novú grécku vládu priestor na to, aby sa s nimi dohodla na dlhodobejšom riešení svojich finančných problémov.

Atény musia ale do pondelka (23.2.) predložiť eurozóne svoj plán štrukturálnych reforiem, ktoré sú podmienkou ďalšej pomoci. A keď tento plán schvália ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, musí ešte prejsť procesom ratifikácie v jednotlivých štátoch eurozóny. Až po dokončení tohto procesu získajú Atény financie na štyri mesiace, teda do konca júna 2015. To je síce menej, ako šesť mesiacov, ktoré žiadali, ale dostatok času na to, aby nasmerovali ekonomiku na správnu cestu. A potom môžu začať vyjednávať o nových medzivládnych dohodách s veriteľmi.

Grécky minister financií Janis Varufakis po skončení rokovania Euroskupiny skonštatoval, že dohoda umožní Aténam aj veriteľom "obrátiť stránku". "A od dnešného dňa sa stávame spoluautormi nášho osudu," vyhlásil.

Jeroen Dijsselbloem, šéf Euroskupiny, označil piatkovú dohodu za prvý krok v procese opätovného budovania dôvery medzi Gréckom a veriteľmi. Dohodu sa však podarilo dosiahnuť až na treťom stretnutí Euroskupiny počas dvoch týždňov a predchádzali jej ostré verejné vyhlásenia.

No ak chcú Gréci skutočne dostať peniaze, musia splniť základnú podmienku: predložiť jasný a dôveryhodný plán reforiem a začať ich aj uskutočňovať.

Grécky radikálny ľavicový premiér Alexis Tsipras tak bude musieť urobiť veľké ústupky. V predvolebnej kampani totiž sľuboval voličom, že ukončí záchranný program aj spoluprácu s veriteľmi, tzv. Trojkou, a zmierni úsporné opatrenia.

Nemecko, ktoré je ako najväčšia ekonomika eurozóny aj najväčším veriteľom Grécka, požaduje od Atén "výrazné zlepšenie" plnenia reformných sľubov, až potom schváli predĺženie finančnej pomoci.

Berlín, najtvrdší "súper" Atén za rokovacím stolom si aj ich výsledok vysvetľuje "radikálne odlišným spôsobom". Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po skončení rokovaní pred novinármi zdôraznil, že Atény nedostanú žiadne peniaze, kým nedokončia záchranný program "ako sa patrí". A upozornil kabinet v Aténach, že realita vládnutia často nie je taká pekná, ako sen o vláde. Grécku vládu tak podľa neho čaká naozaj ťažká úloha, a to vysvetliť voličom dohodu.

Euroskupina by mala dostať v pondelok 23. februára od Grékov list so zoznamom všetkých opatrení, ktoré plánujú zaviesť počas zvyšného záchranného obdobia.

Ak budú Trojka (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) aj Euroskupina spokojní s gréckym návrhom, posunú ho na ratifikáciu členským štátom, pričom v niektorých ho bude schvaľovať parlament.

Ministri financií eurozóny môžu dohodu schváliť už v utorok 24. februára prostredníctvom telekonferencie. Ale, ak sa vyskytnú nejaké pochybnosti, zídu sa osobne v Bruseli. Na tejto podmienke trvala španielska vláda, ktorá tiež čelí rastúcej popularite ľavice pred voľbami koncom tohto roka, a preto dúfa, že si Tsipras nepresadí žiadny výnimočný prístup.

Írsky minister financií Michael Noonan tiež nabádal na opatrnosť. Upozornil, že piatková dohoda je len prvým krokom a Euroskupina dúfa, že povedie aj k úspešnému druhému kroku, teda súhlasu Trojky a samotnej Euroskupiny, a nakoniec k tretiemu, ktorým je ratifikácia na národnej úrovni.

Atény veria, že piatková dohoda upokojí Grékov, ktorí sa obávali možného zavedenia kontroly kapitálu pre veľký odlev vkladov z gréckych bánk. No niektorí voliči už teraz nechápu, čo vlastne vláda dosiahla, keďže musí pokračovať v reformách.

"Prekonali sme dva mesiace agónie, vyprázdnili banky, aby sme zistili, že sme stále zadlženou kolóniou," povedal agentúre Reuters 54-ročný elektrikár Dimitris Kanakis.

Podľa Reuters dohoda otvára Grécku možnosť znížiť cieľ pre prebytok primárneho rozpočtu, ktorý nezahŕňa splátky dlhov, a uvoľniť peniaze na zmiernenie - povedané slovami premiéra Tsiprasa - humanitárnej krízy v krajine.

Hovorca gréckej vlády Gavrill Sakellarides sa domnieva, že pre kabinet v Aténach sa skutočný boj ešte len začína. Čaká ho rozhodujúca bitka o ďalšie smerovanie krajiny v nasledujúcich rokoch.

Diplomatické zdroje blízke rokovaniam zase agentúre Reuters prezradili, že grécki veritelia stratili dôveru v ministra financií Varufakisa a preferujú priame rozhovory s premiérom Tsiprasom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu