Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ivana dostali po 39 rokoch z USA do Česka: Recidivistu chytili vlani v Texase, tento rok na Floride!

Ivan Václavík na súde
Ivan Václavík na súde (Zdroj: Foto: Boston Globe)

BOSTON - Úradom Spojených štátov trvalo 37 rokov, než sa im podarilo deportovať Čecha Ivana Václavíka. Šesťdesiatsedemročný muž, ktorý má v USA na konte niekoľko trestných činov, sa ale za niekoľko mesiacov dostal späť na územie USA, a to hneď dvakrát. Jeho prípad sleduje denník The Boston Globe, podľa ktorého bol Václavík dvakrát znovu v USA chytený a teraz ho na Floride čaká súdne konanie a prípadný trest až do výšky desiatich rokov.

Do USA priletel Václavík ako občan Československa v roku 1974 a hoci dostal vzápätí výzvu, aby územie USA opustil, darilo sa mu zdržiavať sa na americkej pôde až do roku 2013. Po vzniku Českej republiky potom vzdoroval deportácii tvrdením, že nemá pas krajiny, ktorá v čase jeho odchodu neexistovala.

Americké imigračné úrady z odkladov okolo deportácie obvinili Českú republiku, ktorá podľa nich nebola schopná rýchlo vydať Václavíkov pas. Podľa bostonského denníka sa prípad dostal aj do Kongresu. Texaský republikánsky poslanec Ted Poe vyhlásil, že Václavík mal byť deportovaný rýchlejšie, aby ho to odradilo od chuti vrátiť sa späť do USA.

The Boston Globe tvrdí, že Václavík čoby sčítaný mladý muž po svojom príchode do USA tvrdil, že je architekt, ale v USA nikdy licenciu nezískal. Pobýval tam nelegálne, najímal si v Bostone lacné izby a jazdil v audi. Nemal zrejme prácu a nie je jasné, z čoho žil, ani či má nejakých príbuzných.

Príkaz na deportáciu vydaný v roku 1976

Prvý príkaz na jeho deportáciu bol vydaný v roku 1976 kvôli dlhému zoznamu priestupkov, ku ktorým patrili krádeže, vlámania, napadnutia a obťažovania dieťaťa. Bol kvôli tomu väznený. Imigračný úrad roky žiadal českého zástupcu o vydanie pasu. Václavík ho dostal až v roku 2013 a v tom istom roku bol deportovaný.

Obvinenie z nelegálneho vstupu v roku 2014

Vlani v júli ho ale hraničná kontrola zadržala v blízkosti texaského mesta Mission a obvinila z nelegálneho vstupu. Priznal sa a dostal štvormesačný trest väzenia, čo je podľa The Boston Globe prekvapivo nízka sadzba za zločin, za ktorý môže dotyčný dostať až desať mesiacov väzenia. Po odpykaní trestu bol vlani 8. decembra znovu deportovaný.

Ďalšie obvinenie v roku 2015, chytili ho na Floride

Tento rok v januári bol zadržaný na člne na Floride. Na palube bol s odsúdeným vrahom Henrym Noelom a dvomi Brazílčanmi. Plavidlo začalo naberať vodu, a preto museli privolať záchranárov, ktorí povolali aj vrtuľník. Václavík a Noel tvrdili, že boli na výlete medzi bahamskými ostrovmi a zablúdili. Brazílčania ale vypovedali, že zaplatili 14 tisíc dolárov (takmer 12 400 eur) za to, že sa dostanú do USA. S Václavíkom sa vraj zoznámili v hoteli na Bahamách, a tak sa s ním a Noelom ocitli na člne. Noel je z Bahám a z USA bol vyhostený v roku 2013 kvôli držaniu drog. V 90-tych rokoch bol usvedčený za vraždu spáchanú na Floride.

Václavík vypovedal, že z ČR odletel do Dominikánskej republiky a potom na Bahamy. Teraz je vo väznici okresu Palm Beach a tamojší súd proti nemu vzniesol v pondelok obvinenie, ktoré by mu mohlo vyniesť až desaťročný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu