Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vraždu ruského tajného agenta opäť vyšetrujú: Na smrteľnej posteli obvinil Putina

Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Dlho očakávané verejné vyšetrovanie smrti bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litvinenka dnes otvorili v Londýne, informovala agentúra Reuters.

"Otázky v súvislosti so smrťou pána Litvinenka sa stupňujú a vzbudili celosvetový záujem a znepokojenie," uviedol počas úvodného pojednávania predsedajúci sudca londýnskeho súdu Robert Owen, ktorý vedie vyšetrovanie.

Litvinenko, bývalý agent ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a neskôr kritik Kremľa, zomrel v roku 2006 po tom, ako v londýnskom hoteli vypil čaj otrávený rádioaktívnym prvkom polónium 210. V tom čase žil Litvinenko v exile v Británii.

Na smrteľnej posteli Litvinenko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z prípravy svojej vraždy. Moskva akúkoľvek zodpovednosť v prípade odmietla, dodal Reuters.

Britská polícia predpokladá, že Litvinenka otrávili čajom obsahujúcim zmienený prvok v bare hotela Millennium v centre Londýna, kde sa stretol s bývalými ruskými agentmi Andrejom Lugovým a Dmitrijom Kovtunom. Tri týždne na to Litvinenko zomrel.

Owen už skôr v rámci vyšetrovania uviedol, že tajné dôkazy britskej vlády v tomto prípade preukázali "evidentné" zavinenie Ruska. Podľa sudcu Owena bola táto vražda označená za "miniatúrny jadrový útok v uliciach Londýna" a "štátom podporovaný atentát rádioaktívnou otravou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu