Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Britskí vyšetrovatelia obviňujú Rusko z vraždy Litvinenka

Alexander Litvinenko Zobraziť galériu (4)
Alexander Litvinenko (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Rusko bolo nepochybne zapletené do vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý bol v roku 2006 v Londýne otrávený izotopom rádioaktívneho polónia. Uviedol to právnik Richard Horwell k záverom vyšetrovania, ktoré dnes skončilo. Celá záverečná správa má byť však podľa agentúry Reuters zverejnená až ku koncu roka.

"Dôkazy ukazujú, že jediným vierohodným vysvetlením je, že ruský štát bol nejakou formou zapletený do Litvinenkovej vraždy," povedal Horwell k britskému vyšetrovaniu, ktorého závery zjavne ďalej narušia vzťahy medzi Londýnom a Moskvou.
 
Podľa Britov kritik Kremľa Litvinenko zomrel na otravu týždne potom, čo pri schôdzke v hoteli Millennium s ruskými agentmi Dmitrijom Kovtunom a Andrejom Lugovojom vypil zelený čaj zmiešaný s polóniom 210. Umierajúci Litvinenko v nemocnici obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že nariadil jeho vraždu. Kremeľ to vždy popieral.
 
Marina Litvinenková so synom
Zobraziť galériu (4)
Marina Litvinenková so synom  (Zdroj: SITA)
 
"Lugovoj a Kovtun neposkytli žiadnu vierohodnú odpoveď na vedecké dôkazy a stopy polónia, ktoré za sebou zanechali," zdôraznil Horwell. Poznamenal, že ani jeden z agentov nemal osobný dôvod zabiť ruského exilanta.
 
Naopak ruský štát mal podľa neho bezpochyby k zabitiu svojho bývalého agenta dôvodov veľa. A to predovšetkým kvôli tomu, že utiekol do Británie a krátko pred smrťou získal britské občianstvo, že obviňoval Kremeľ z korupcie, že sympatizoval s čečenskými separatistami a že tvrdil, že Putin je pedofil, podotkol Horwell.
 
 
Vyšetrovatelia našli stopy polónia na mnohých miestach, kde obaja ruskí agenti vtedy v Londýne zdržiavali, vrátane rôznych kancelárií, hotelov, lietadiel i na futbalovom štadióne Arsenalu. Podľa Horwella agenti prenášaním rádioaktívnej látky po meste ohrozili, a v niektorých prípadoch zrejme aj poškodili zdravie obyvateľov. Advokát Litvinenkovej vdovy Mariny podľa Reuters povedal, že možno hovoriť o ruskom "jadrovom útoku v uliciach Londýna". Moskva podľa neho celé roky v Litvinenkovom prípade brzdila vyšetrovanie a manipulovala s faktami.
 
Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr ale začal kritizovať vedenie svojej krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal potom britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6. Jeho prípad viedol k diplomatickej roztržke medzi Londýnom a Moskvou.
Viac o téme: RuskoBritániaAlexander Litvinenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu