Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Irán je bez generála, zahynul počas izraelského náletu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN/BEJRÚT - Iránske revolučné gardy v pondelok potvrdili informácie, podľa ktorých jeden z generálov islamskej republiky v nedeľu zahynul pri nálete v Sýrii pripisovanom Izraelu.

Podľa vyhlásenia zverejneného na gardistických internetových stránkach je generál Mohammad Alí Alláhdádí jednou zo siedmich osôb usmrtených v časti Golanských výšin kontrolovanej Sýriou, kde bol nasadený s úlohou poskytovať "kľúčové poradenstvo" sýrskym vládnym silám bojujúcim proti teroristom, čo je výraz označujúci miestnych sunnitských povstalcov a extrémistov. Zvyšok skupiny tvoria bojovníci libanonskej militantnej organizácie Hizballáh, ktorá v Sýrii takisto podporuje vládne sily a v roku 2006 viedla vojnu proti Izraelu. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf nálet "dôrazne odsúdil" ako akt "štátneho terorizmu" zo strany Izraela.

Židovský štát nálet oficiálne ani nepotvrdil, ani nepoprel, tamojšie médiá však s odvolaním sa na armádne zdroje informovali o útoku proti "teroristom s úmyslom zaútočiť na Izrael". Zdroje blízke Hizballáhu zasa uviedli, že jedným z usmrtených je Džihád Mughníja, syn bývalého vysokého predstaviteľa organizácie Imáda Mughníju, na ktorého v roku 2008 spáchali atentát v Damasku. Stal sa tak doteraz najprominentnejšou postavou Hizballáhu, ktorej sa stalo osudným zapojenie do konfliktu v susednej krajine. Pohreb Mughníju ohlásili na pondelňajšie popoludnie v južnej časti Bejrútu známej ako hlavná bašta šiitskej organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu