Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hamas si pripomenul výročie vzniku prehliadkou a vyzval na zničenie Izraela

Prehliadka na počsť výročie Hamasu Zobraziť galériu (9)
Prehliadka na počsť výročie Hamasu (Zdroj: SITA)

GAZA - Výzvami na zničenie Izraela a pochodom asi 2000 svojich ozbrojencov ulicami palestínskej Gazy si dnes militantné hnutie Hamas pripomenulo 27. výročie svojho vzniku.

Počas prehliadky defilovali aj nákladné automobily prepravujúce - ako uviedli zdroje Hamasu - tri zariadenia na odpaľovanie rakiet dlhého doletu. Viezli aj ďalšie raketomety i jedno bezpilotné lietadlo vo farbách Hamasu. Ďalšie bezpilotné lietadlo prelietavalo nad konvojom vojenskej techniky. Podľa Reuters prieskumný let podnikala v tom čase aj izraelská stíhačka.

Ako upozornila agentúra Reuters, išlo o najväčšiu demonštráciu sily od ukončenia ozbrojeného konfliktu medzi Hamasom a izraelskou armádou, ktorý sa toto leto v odvete za palestínske raketové útoky na územie Izraela odohrával v pásme Gazy.

Prehliadka na počsť výročie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z vodcov Hamasu, Chalíl al-Hajjá, v dnešnom príhovore potvrdil, že cieľom Hamasu naďalej zostáva zničenie Izraela. "Túto ilúziu zvanú Izrael treba zničiť. A stane sa tak rukami brigád Izaddína Kasáma (ozbrojeného krídla Hamasu)," uviedol v Hajjá.      

Abú Ubajdá, hovorca brigád Izaddína Kasáma, uviedol, že ďalšiemu ozbrojenému konfliktu s Izraelom sa možno nebude dať vyhnúť, ak nebudú zrekonštruované alebo znova postavené domy, ktoré izraelská armáda poškodila alebo zničila počas bojov v lete tohto roku. "Neakceptujeme nič iné ako znovupostavenie všetkého, čo sionistický agresor zničil," uviedol maskovaný hovorca brigád, ktoré Západ považuje za teroristickú organizáciu.

Prehliadka na počsť výročie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V príhovore sa abú Ubajdá poďakoval Iránu za poskytovanie finančnej pomoci a zbraní hnutiu Hamas. Reuters pripomenula, že vzťahy medzi Hamasom a Iránom sú pomerne napäté v dôsledku nepriateľského postoja Hamasu k najbližšiemu spojencovi Iránu v regióne, ktorým je sýrsky prezident Bašár Asad.

Hamas získal kontrolu nad pásmom Gazy v roku 2007, keď ju prevzal od hnutia Fatah lojálneho s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Obe hnutia v apríli podpísali dohodu o jednotnom postupe, ale doteraz sa nedohodli, ako budú pásmo Gazy spravovať.

Prehliadka na počsť výročie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu