Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pri izraelských náletoch zahynuli traja velitelia šiitského hnutia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Šesť bojovníkov, vrátane troch veliteľov libanonského šiitského hnutia Hizballáh, prišlo v nedeľu o život pri útoku izraelských vrtuľníkov v sýrskej časti Golanských výšin. Informovala o tom libanonská televízia al-Manár ovládaná Hizballáhom.

Jedným zo zabitých veliteľov je Džihád Mugníja, syn vojenského veliteľa hnutia Imáda Mugníju, ktorý v roku 2008 zahynul pri atentáte v sýrskej metropole Damask. Aj z jeho smrti viní Hizballáh Izrael. Pri nedeľňajšom útoku prišiel o život aj vysokopostavený člen Hizballáhu Muhammad Ísa. Militanti boli v tom čase na inšpekcii svojich základní. Izrael tieto informácie nekomentoval.

Televízia al-Manár po útoku varovala Izrael, že sa zahráva s ohňom a ohrozuje bezpečnosť na celom Blízkom východe. Ďalej informovala, že členovia Hizballáhu, ktorý v občianskej vojne v Sýrii bojuje na strane režimu prezidenta Bašára Asada, boli v obciach a mestách pozdĺž hraníc s Izraelom uvedení do stavu pohotovosti. 

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh vo štvrtok vyhlásil, že Irán, Sýria a Hizballáh spoločne pomstia izraelské útoky na Hizballáh. Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael opakovane útočil na ciele na jej území. Naposledy tak urobil vlani v decembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu