Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fatálny omyl tajných služieb: Mohli zabrániť parížskym útokom, prestali sledovať teroristickú spojku!

Hayat rada pózovala so zbraňami v ruke Zobraziť galériu (6)
Hayat rada pózovala so zbraňami v ruke (Zdroj: everyjoe.com)

PARÍŽ - Hayat Boumeddienová, vdova po teroristovi z parížskeho židovského obchodu, je dnes najhľadanejšou ženou sveta. Tajné služby pred časom minotorovali jej telefón a zaznamenali podozrivé hovory. Teraz priznali, že so sledovaním pred polrokom skončili, pretože vyhodnotili, že to nie je potrebné. Podľa všetkého spravili fatálnu chybu!

Dvadsaťšesťročná Hayat by sa teraz podľa informácií polície mala nachádzať v Sýrii. Ešte začiatkom roka letela z Madridu do Turecka, kde o pár dní neskôr prekročila turecko-sýrsku hranicu. Tamojšie úrady potvrdili, že ich kamery zaznamenali ženu, ktorá zodpovedala jej popisu. V súčasnosti je pravdepodobne so svojimi spojencami z Islamského štátu. Parížske oficiálne zdroje ženu označili za "ozbrojenú a nebezpečnú".

Fatálny omyl tajných služieb:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: everyjoe.com)

Jeden z francúzskych najuznávanejších policajtov Jean-Marc Falcone sa domnieva, že pomáhala plánovať útoky vo francúzskej metropole. Okrem iného sa mala podieľať na zostavení arzenálu zbraní, ktoré pri nich boli použité. Išlo o dva samopaly typu Tokarev, priemyselné trhaviny a lovecké nože. Strelné zbrane údajne prepašovala z Balkánu do Francúzska autom, čo bolo v jej prípade oveľa ľahšie, akokeby sa o to pokúšal jej muž.

Tajné služby zlyhali na plnej čiare

Hayat a traja teroristi, ktorí v uplynulých dňoch zavraždili dovedna dve desiatky ľudí, neboli pre bezpečnostné služby žiadnou neznámou. Mladá žena sa do ich hľadáčika dostala na konci roka 2011, keď sa jej švagor Said Kouachi vrátil z Jemenu, kde trénoval s al-Káidou. Vedeli o tom, k Západu pociťuje fanatickú nenávisť a obdivuje zbrane. Dokazujú to fotografie, na ktorých pózuje v islamskom odeve a s kušou v ruke. Polícia Boumeddienovú neskôr začala sledovať a odpočúvať jej telefón. Ukázalo sa, že minulý rok až päťstokrát telefonovala s manželkou Cherifa Kouachia, Izzanou Hamydovou. Napriek tomu úrady vyhodnotili, že nehrozí žiadne riziko a sledovanie Boumeddienovej vlani v júli prerušili. Keby v ňom pokračovali, je možné, že by ku krvavým útokom v Paríži vôbec nedošlo.

Fatálny omyl tajných služieb:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Medzi rokom 2011 a letom 2014 sme nezistili žiadnu súvislosť s radikálnym islamistickým hnutím. Tak bolo sledovanie zastavené a presmerované na iné osoby, ktoré v tú chvíľu predstavovali vyššie riziko," povedal súdny zdroj v Paríži.

Od dievčaťa v bikinách po džihádistku s kušou

Ešte pred pár rokmi by nikto nepovedal, že z Hayat sa stane náboženská radikálka. Nosila bikini a prechádzala sa po pláži na francúzskej Riviére so svojím, svalmi nabitým priateľom. Vydala sa však na zlé chodníčky.

Fatálny omyl tajných služieb:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: everyjoe.com)

Boumeddienová sa narodila 26. júna 1988 ako jedna zo siedmich detí, údajne je alžírskeho pôvodu. Keď mala šesť rokov, zomrela jej matka. Otec sa o rodinu nedokázal postarať a dievčina nakoniec vyrastala u pestúnov. Coulibalyho si vzala pri náboženskom obrade v roku 2009, keď bol prepustený z väzenia. Oficiálny sobáš ale neuzavreli. Zradikalizovala sa pod vplyvom manžela. V minulosti sa Hayat živila ako pokladníčka v obchode. Z práce ju podľa informácií Daily Mailu prepustili kvôli tomu, že chodila v nikábe (moslimská šatka zahaľujúca okrem očí celú tvár). Manželia žili na parížskom predmestí Bagneux a podľa susedov s nimi neboli žiadne problémy.

Fatálny omyl tajných služieb:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: everyjoe.com)

Úrady si ju začali viac všímať po tom, ako v roku 2010 povedala vyšetrovateľom: "Keď som videla masaker nevinných ľudí v Palestíne, Čečensku, Afganistane a na ďalších miestach, kam Američania zvrhli svoje bomby, tak sa pýtam, kto sú skutoční teroristi. Zločiny Američanov ospravedlňujú činy mužov jej viery k ochrane žien a detí."

Jej manžel Amed sa stal islamským fanatikom vo väzení, kde sedel za ozbrojené lúpeže a predaj drog. Tam sa zoznámil so Chérif Kouachim. Práve Boumeddieneová sa neskôr stala spojkou medzi svojím partnerom a bratmi Kouachiovcami. Spriatelila sa aj s priateľkou Chérifa.

Sú teroristi duševne chorí ľudia? Prečítajte si na Vyšetrení, kto môže byť schopný zaútočiť na nevinných ľudí!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu