Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajné VIDEO z továrne na smartfóny: Ľudia otročia bez prestávky, 18 dní vkuse za pár šupov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - 18 dní bez prestávky v neľudských podmienkach za mizerný plat. Takto sa pracuje v čínskej továrni na výrobu smartfónov. Reportéri BBC sa zamestnali v jednej továrni, aby tajne natočili podmienky, v akých tamojší ľudia pracujú. Za 220 dolárov mesačne sa narobia ako otroci. Bez dovolenky a v neľudských podmienkach zaspávajú priamo na výrobnej linke!

Šéf spoločnosti Apple Tim Cook zarobí ročne niekoľko miliónov. Programátor v tejto firme zarobí mesačne niekoľko tisíc dolárov. Pracovník v Číne však zarobí neporovnateľne menej. Len vyše dvoch stoviek dolárov za mesiac dostávajú zamestnanci v čínskej továrni Pegatron. Niektorí pritom otročia 18 dní bez nároku na deň voľna. Niekedy spia až dvanásti v jednej izbe. Po zamestnaní sa, vedúci im zabavili identifikačné údaje, čo priamo zakazuje kódex firmy.

Ľudia zaspávajú počas práce
Zobraziť galériu (3)
Ľudia zaspávajú počas práce  (Zdroj: Twitter)

Reportéri BBC sa zamestnali v továrni, aby preskúmali pracovné podmienky tamojších pracovníkov. Dokument, ktorý natočili, verejnosť šokuje. Zamestnanci cez prestávky spia, pretože už nevládzu. Za mizerný plat drú ako otroci. "Vyčerpaní počas 12 hodinovej zmeny zaspávali priamo na pracovisku. Jeden musel pracovať 18 dní bez víkendov", tvrdí reportér BBC.

Otrocká práca

Firma Apple tvrdí, že podmienky preskúma a chystá sa s tým niečo urobiť. Dokument ich však prekvapil. "Bez Číny by Apple nebol tam, kde je teraz," povedal Li Qiang z organizácie China Labor Watch, ktorá monitoruje podmienky pracovníkov. Za minulý rok sa predalo 169 miliónov iPhonov a 68 miliónov iPadov a spoločnosť Apple zarobila 169 miliónov dolárov.

Tajné VIDEO z továrne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Pred 4 rokmi spáchalo samovraždu 14 zamestnancov firmy Foxconn, jedného z dodávateľov Applu. Vtedy sa pracovné podmienky v Ázii dostali do povedomia verejnosti. BBC natočila v minulosti taktiež neľudské podmienky pri práci v baniach na ťažbu nerastných surovín.

Pozrite si celý dokument

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu