Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecký súd nariadil pitvu mŕtveho politika: Putinov kritik zomrel za záhadných okolností

Andreas Schockenhoff
Andreas Schockenhoff (Zdroj: youtube.com)

BERLÍN - Nemecký súd nariadil vykonanie pitvy zosnulého konzervatívneho poslanca Andreasa Schockenhoffa, ktorý zaujímal nekompromisné stanoviská voči politike Kremľa.

Pitva má stanoviť príčinu jeho nedávnej smrti a vyvrátiť alebo potvrdiť dohady o jej možnej súvislosti s poslancovými politickými aktivitami vo vzťahu k Rusku. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na prokuratúru. Dlhoročný člen Bundestagu zomrel neočakávane minulú sobotu vo veku 57 rokov. Podľa nemeckých médií išlo o prirodzenú smrť. Schockenhoff bol zástupcom šéfa parlamentnej skupiny vládnej strany CDU kancelárky Angely Merkelovej a dlhé roky pôsobil ako koordinátor politiky nemeckej vlády voči Moskve. 

"V záujme stanovenia presnej príčiny smrti a zabránenia pochybnostiam a špekuláciám, vrátane jeho predchádzajúcej práce vládneho koordinátora pre Rusko, bola predložená žiadosť o vykonanie pitvy a súd ju schváli," uviedol Karl-Josef Diehl zo štátnej prokuratúry v Ravensburgu. Autopsia má prebehnúť ešte dnes a jej výsledky ohlásia v stredu.

Schockenhoff pôsobil ako koordinátor politiky nemeckej vlády pre vzťahy s Ruskom od roku 2006 až do začiatku tohto roku. Pred dvoma rokmi vypracoval parlamentnú správu kritickú voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a Moskva ho následne odmietla uznať ako zástupcu nemeckej vlády. Poslanec podporoval uvalenie tvrdých sankcií voči Rusku v súvislosti s politikou Kremľa na Ukrajine. Zastával názor, že na prezidenta Putina je potrebné vyvinúť tlak, aby zastavil svoju "hybridnú vojnu" voči Ukrajine a Západu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu