Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na prezidentské kreslo si robí zálusk ďalší Bush: Jeb svoju kandidatúru aktívne zvažuje

Jeb Bush
Jeb Bush (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Syn bývalého amerického prezidenta Georgea H. W. Busha a brat exprezidenta Georgea W. Busha, niekdajší guvernér Floridy (1997-2007) Jeb Bush "aktívne skúma" možnosť prezidentskej kampane v roku 2016. Oznámil to dnes na Facebooku.

Agentúra Reuters uviedla, že Bush je prvý významný pravdepodobný republikánsky kandidát, ktorý sa oficiálne vyjadril, že má záujem kandidovať na prezidenta. Napísal, že v januári zriadi politický akčný výbor, ktorý mu podľa jeho poradcu umožní politicky sa stretávať so svojimi stúpencami a potenciálnymi darcami a rozhodnúť sa, či má dostatočnú podporu na kandidatúru.

"Dúfam, že v nadchádzajúcich mesiacoch navštívim mnohých z vás a budeme hovoriť o obnovení prísľubu Ameriky," napísal Jeb Bush na Facebooku.

Jeb Bush má 61 rokov a verejnú funkciu nezastáva od roku 2007. Ak bude chcieť kandidovať, bude sa musieť dohodnúť s čoraz vplyvnejšími konzervatívcami v Republikánskej strane, kde možno očakávať viac záujemcov o stranícku kandidatúru na prezidenta. Musí tiež zvážiť, či by Američania chceli ďalšieho prezidenta Busha.

V prípade jeho kandidatúry by sa vo voľbách stretli dve americké politické dynastie, keďže bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintnonová, manželka exprezidenta Billa Clintona, je silným favoritom na uchádzačku Demokratickej strany o post prezidenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu