Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rukojemnícka dráma v Sydney si vyžiadala tri obete: Páchateľ bol úradom dobre známy!

Tony Abbott si s manželkou uctil obete rukojemníckej drámy Zobraziť galériu (3)
Tony Abbott si s manželkou uctil obete rukojemníckej drámy (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Traja ľudia zomreli a ďalší štyria utrpeli zranenia počas rukojemníckej drámy v kaviarni Lindt v centre austrálskeho Sydney, kde emigrant iránskeho pôvodu 16 hodín zadržiaval rukojemníkov. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie austrálskej polície.

Policajti sa rozhodli ukončiť rukojemnícku drámu v mestskej kaviarni, pretože boli presvedčení, že "by tam mohlo byť viac mŕtvych", ak by nezasiahli, povedal na tlačovej konferencii v utorok nadránom miestneho času policajný komisár štátu Nový Južný Wales Andrew Scipione. Komisár potvrdil, že páchateľ zadržiaval celkovo 17 rukojemníkov, pričom dvaja z nich zomreli. V budove, ktorú prehľadal aj špeciálny robot na likvidáciu bômb, nenašli žiadne známky po výbušninách.

Medzi obeťami je podľa polície aj samotný 50-ročný útočník, ktorým bol imigrant z Iránu Man Haron Monis. Policajti nepotvrdili, či dvaja zabití rukojemníci zomreli počas zásahu špeciálnych policajných zložiek alebo ich zastrelil útočník.

Rukojemnícka dráma v Sydney
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšími obeťami sú 38-ročný muž a 34-ročná žena. Dvoch ľudí hospitalizovali so zraneniami, ktoré bezprostredne neohrozujú ich život. Policajt utrpel zranenia tváre po zásahu strelou. Ďalšia žena utrpela strelné poranenie ramena.

Policajti momentálne vypočúvajú svedkov. Scipione uviedol, že polícia nebude poskytovať ďalšie detaily, pokiaľ nebude presvedčená o ich spoľahlivosti. Krátky, približne 60-sekundový útok špeciálnych policajných jednotiek sa začal v utorok o 2.10 h miestneho času (dnes 16.10 h SEČ) po tom, ako z kaviarne vybehlo šesť rukojemníkov. Ďalším piatim rukojemníkom sa podarilo z budovy uniknúť už skôr počas drámy.

Muž, ktorý v pondelok prepadol kaviareň v Sydney, bol narušený, tvrdí Abbott

Ťažko narušeným jednotlivcom nazval dnes austrálsky premiér Tony Abbott muža, ktorý v pondelok prepadol kaviareň v meste Sydney a dlhé hodiny tam zadržiaval rukojemníkov. Meno imigranta z Iránu Man Harona Monisa však na policajnom zozname teroristov nefigurovalo, napísala agentúra AP. 

Abbott sa na margo rukojemníckej drámy, ktorá v pondelok otriasla Austráliou, vyjadril po tom, ako k provizórnemu pamätníku dvoch obetí z radov rukojemníkov na námestí Martin Place v centre Sydney položil kyticu bielych kvetov. Kyticou červených kvetov si pamiatku rukojemníkov uctila aj premiérova manželka Margie Abbottová.

Rukojemnícku drámu v kaviarni Lindt v centre Sydney, kde Monis v pondelok 16 hodín zadržiaval viacero ľudí, ukončil až rýchly zásah komanda austrálskych špeciálnych jednotiek, pri ktorom však okrem páchateľa zahynuli aj dvaja rukojemníci.

Man Haron Monis pricestoval podľa novín The Australian do krajiny ako utečenec v roku 1996. Tento 50-ročný Iránec sa údajne dostal do pozornosti polície po tom, ako bol obvinený zo zasielania útočných listov rodinám austrálskych vojakov zabitých v Afganistane. Monisa podľa The Australian prepustili na kauciu na slobodu, čakal ho však súdny proces pre obvinenia z podieľania sa na vražde svojej bývalej manželky, ako aj zo 40 sexuálne motivovaných útokov.

Premiér Abbott povedal, že útočník v kaviarni Lindt bol úradom známy 

Austrálsky premiér Tony Abbott v noci na dnes povedal, že strelec, ktorý 16 hodín zadržiaval rukojemníkov v kaviarni Lindt v centre austrálskeho Sydney, bol úradom dobre známy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tony Abbott si s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Páchateľ bol dobre známy štátnym úradom, aj úradom Commonwealthu," povedal Abbott novinárom počas krátkej tlačovej konferencie v Canberre. "Mal dlhú históriu násilnej trestnej činnosti, posadnutosti extrémizmom a duševnej nestability," dodal predseda austrálskej vlády.

"Tieto udalosti ukazujú, že aj krajina tak slobodná, otvorená, veľkorysá a bezpečná, ako je naša, je zraniteľná činmi politicky motivovaného násilia," povedal Abbott. Počas rukojemníckej drámy v pondelok traja ľudia zomreli a ďalší štyria utrpeli zranenia. Útočníka, ktorým bol podľa policajných zdrojov imigrant z Iránu Man Haron Monis, policajti zastrelili. Útočník mal na sebe oblečenú hrubú čiernu vestu, čo u polície vyvolalo podozrenie, či neobsahuje výbušniny. Budovu vyčistili a strelca zlikvidovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu