Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Spovede rukojemníkov z drámy v Sydney: Hrdinské činy a hodiny hrôzy zo smrti!

Rodiny obetí, aj tí rukojemníci, ktorí prežili, sa budú z drámy dlho spamätávať. Zobraziť galériu (8)
Rodiny obetí, aj tí rukojemníci, ktorí prežili, sa budú z drámy dlho spamätávať. (Zdroj: SITA, YouTube, News Corp Australia)

SYDNEY – Rukojemnícku drámu v kaviarni Lindt v centre Sydney, kde imigrant z Iránu Man Haron Monis (†49) v pondelok 16 hodín zadržiaval 17 ľudí, ukončil až rýchly zásah komanda austrálskych špeciálnych jednotiek. Tým sa to však celé nekončí, traumu z únosu budú tí šťastnejší liečiť ešte dlho. Zamrznutí strachom a paralyzovaní terorom sa cítili totálne bez kontroly, zhodne opisujú zachránení rukojemníci.

Slová „nepredstaviteľný horor“ vychádzali z úst 15 rukojemníkov, ktorým sa podarilo prežiť vyčíňanie radikálneho moslima. Podľa expertov na podobné udalosti sa u obetí miešajú pocity beznádeje, nedostatku bezpečia a kontroly. Na to, aby to prekonali budú potrebovať podporu rodiny a čas. „Budú teraz prechádzať policajnými výsluchmi a podobnými procesmi. Nejakú dobu nebudú schopní spracovať tieto udalosti,“ hovorí profesorka psychológie z univerzity v Queenslande Jane Shakespear-Finchová.

Tony Abbott si s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Potvrdzujú to slová oslododených rukojemníkov. „Nič nemôže opísať ten pocit, keď uvidíte mužov a ženy v uniformách. Nikdy na ten pocit nezabudnem,“ hovorí Katrhryn Adamsová a je jasné, že nikdy neprestane byť mužom zákona vďačná za záchranu jej života. „Neplakala som. Nerozprávala som. Iba som si sama pre seba hovorila, že som jednoducho cestujúcou v situácii, nad ktorou nemám kontrolu a že polícia sa o všetko postará. Spomínam si na pokoj a istotu, ktorá prišla spolu s políciou v uniformách. Vaša viera v ich pomoc je stála a keď je po všetkom, navždy budete rešpektovať to, že by dali život za to, aby vás ochránili.“

Rodiny obetí, aj tí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, YouTube, News Corp Australia)

Nie všetci však mali také šťastie, že prežili tútú celým svetom ostro sledovanú drámu. Meno jednej z obetí je Tori Johnson (†34), ktorý bude navždy oslavovaný ako hrdina. Keď totiž Monis nad ránom zaspával, manažér kaviarne Tori mu vytrhol zbraň z ruky, vďaka čomu sa tesne pred vtrhnutím polície dovnútra podarilo ujsť šestici rukojemníkov. Jeho rodina a stály partner sú zdrvení. Spolu s Torim o život prišla aj advokátka Katrina Dawsonová (†38), matka troch detí vo veku 3, 5 a 8 rokov. Katrina bola v kaviarni so svojou tehotnou kolegyňou Julie Taylorovou, ktorú museli z kaviarne vyniesť na nosidlách.

Tori Johnson
Zobraziť galériu (8)
Tori Johnson  (Zdroj: SITA, YouTube, News Corp Australia)

Katrina Dawsonová
Zobraziť galériu (8)
Katrina Dawsonová  (Zdroj: SITA, YouTube, News Corp Australia)

Katrina podľa nepotvrdených správ zomrela pritom, ako sa snažila ochrániť svoju kamarátku. Okrem Julie bola v kaviarni ešte jedna tehotná žena a jedna 75-ročná žena, ktorú postrelili do pleca, no momentálne je v stabilizovanom stave. Do nohy postrelili 52-ročnú ženu a ďalšiu 43-ročnú ženu, obe sú v stabilizovanom stave. Do nemocnice museli kvôli zraneniam tváre spôsobených výstrelom (zrejme popáleniny) odviezť aj 39-ročného muža, ten už bol prepustený. Pri streľbe sa zranil aj jeden zo zasahujúcich policajtov, no išlo o ľahké zranenie tváre, zajtra už by mal opäť nastúpiť do služby.

Najmladším rukojemníkom bol Jarrod Morton Hoffman, iba 19-ročný študent technickej univerzity v Sydney, ktorý komunikoval s médiami počas celej udalosti. Práve on bol vybraný Monisom, aby tlmočil novinárom únoscove požiadavky. „Povedal ˈoko za okoˈ, ak ešte niekto ďalší utečie, niekto iný zomrie,“ opisuje mrazivé chvíle s útočníkom sympatický mladík. Okrem neho musela s médiami komunikovať aj Selina Win Peová, ktorá bola podľa slovníka vo veľkou strese a novinárov neustále nahnevane prosila o pomoc.

Jarrod Morton Hoffman
Zobraziť galériu (8)
Jarrod Morton Hoffman  (Zdroj: SITA, YouTube, News Corp Australia)

Pomocou sociálnych sietí situáciu tlmočila aj Marcia Mikhaelová. „Som v Lindt Cafe na Martin Place držaná ako rukojemník členom IS. Muž, ktorý nás tu drží, má malé a jednoduché požiadavky, no nikto mu ich neplní. Hovorí, že nás začne zabíjať. Potrebujeme pomoc práve teraz. Ten muž chce, aby svet vedel, že na Austráliu útočí Islamský štát,“ napísala zúfalá žena na facebook.

Marcia Mikhaelová
Zobraziť galériu (8)
Marcia Mikhaelová  (Zdroj: SITA, YouTube, News Corp Australia)

Tesne po začiatku drámy sa podarilo ujsť 22-ročnej Elly Chenovej, ktorá v kaviarni pracovala a ktorej tvár pozná dnes celý svet. Druhým utečencom bol Stefan Balafoutis, ktorý sa v Lindt Cafe zastavil na kávu s kolegom. Spolu so Stefanom ušiel aj starší muž v modrom saku, ktorého meno nie je médiám známe. Tesne pred začiatkom streľby sa podarilo opustiť priestory kaviarne, v ktorej pracovala, aj Harriette Dennyovej (30), ktorá musela väčšinu času stáť pri okne. Všetci teraz budú podľa odborníkov pod veľkým tlakom.

Elly Chenová
Zobraziť galériu (8)
Elly Chenová  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu