Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko popiera tvrdenia, že nad Baltikom takmer došlo k zrážke lietadiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu poprelo obvinenia Švédska z toho, že jeho armádne lietadlo sa takmer zrazilo s civilným strojom v oblasti Baltského mora. Obe lietadlá boli podľa údajov Kremľa v čase vzájomného preletu vzdialené od seba najmenej 70 kilometrov.

Hovorca ruského rezortu obrany generálmajor Igor Konašenkov uviedol, že ruské vojenské lietadlo nad oblasťou prelietavalo v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Švédsko v sobotu informovalo o ďalšom vážnom porušení medzinárodných predpisov zo strany Ruska, minimálne už druhom tohto druhu v tomto roku. Posádka ruského bojového stroja neidentifikovaného typu podľa Švédska vypla svoj vysielací systém tak, aby ho nezachytili komerčné radarové systémy. 

Stíhačka sa pritom údajne takmer zrazila s civilným komerčným lietadlom, ktoré vzlietlo z dánskej Kodane. Švédsky minister obrany Peter Hultqvist po incidente neskrýval rozhorčenie. "Toto je vážne. Toto je neprípustné. Je absolútne nebezpečné, ak vypnete svoj vysielací systém," povedal Hultqvist pre švédsky rozhlas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu