Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Putin chce podľa expertov celú Európu pre seba: Cieľom je koniec jedinej protiváhy Ruska!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin sa infiltruje do politického diania v celej Európe. Aspoň to tvrdia odborníci v Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI). Podľa nich sa pomocou šiestich politických strán v strategických európskych krajinách snaží získať podporu na dosiahnutie svojich cieľov. Majú na to hneď niekoľko dôkazov.

Prorusky naklonené politické strany sa najviac prezentujú vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Bulharsku a Maďarsku. Všetky spája to, že sú proti tomu, aby mala Európska únia viac moci vo svojich rukách, ako aj to, že sa postavili proti zavedeniu sankcií za anexiu Ukrajiny. Známe sú aj tým, že s Ruskom dlhodobo udržiavajú veľmi dobré vzťahy.

Všetky tieto strany postupne získavajú vo svojich krajinách stále väčšiu podporu. Napríklad britská Strana za nezávislosť Spojeného kráľovstva (UK Independence Party – UKIP) mala v posledných voľbách podporu 26 percent voličov, pričom päť rokov predtým dostala ledva polovicu z týchto hlasov.

Marine Le Penová o svojich plánoch hovorí otvorene.
Zobraziť galériu (3)
Marine Le Penová o svojich plánoch hovorí otvorene.  (Zdroj: SITA)

Francúzsky Národný front má podobne ako britský ekvivalent podporu 25 percent voličov. Predsedníčka Marine Le Penová sa netají tým, že Putina považuje za tradičného spojenca a plánuje vytvoriť širšiu koalíciu s ďalšími proruskými a krajne pravicovými stranami aj v Európskom parlamente.

O maďarskom Jobikku hovoriť ani nemusíme, Gábor Vona dáva neustále a každému najavo, aké sú ciele druhej najsilnejšej strany v krajine. Spolu s gréckou stranou Zlatý úsvit a bulharskou stranou Útok vidia Putina ako podporovateľa tradičného kresťanstva a postavili sa na odpor proti zavádzaniu sankcií voči Rusku.

Gábor Vona je ešte pomerne mladým vodcom Jobbiku.
Zobraziť galériu (3)
Gábor Vona je ešte pomerne mladým vodcom Jobbiku.  (Zdroj: SITA)

Expert na Rusko John Schindler vysvetľuje, že rovnako ako Sovietsky zväz podporoval komunistické strany, ktorými ovplyvňoval dianie v iných krajinách, Rusko teraz financuje krajne pravicové strany v snahe riadiť európske centrá politického diania. Cieľom je rozpustenie Európskej únie a koniec protiváhy ruskej moci. Už 20 percent z europoslancov tvoria zástupcovia strán podporujúcich túto myšlienku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu