Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putinova mena kolabuje: Čierny pondelok pre Rusov, rubeľ klesol pod magickú hranicu a padá a padá!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ruská mena v pondelok pokračovala v prudkom poklese a jej kurz prvýkrát prekročil hranicu 60 rubľov za dolár. Agentúra bloomberg podvečer oznámila cenu na neuveriteľných 64,4 rubľov za dolár (21:55 CET 65,6 RUB/USD), čo je za jeden deň rekordný pokles o 11%. Niektorí analytici vyhlásili, že rubeľ sa dnešným dňom stal najslabšou menou na svete.

Centrálna banka sa počas dňa snažila menu zachrániť tým, že zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu z 9,5 percenta na 10,5 percenta, no rubeľ aj na tento zásah reagoval poklesom. Večerné čísla ukázali aj historický prepad oproti euru. 81,8 rulov za jedno euro hovorí za všetko, pre ilustráciu začiatkom roka stálo jedno euro iba niečo vyše 45,5 rubľov.

Od začiatku roka klesla hodnota ruskej meny oproti americkému doláru zhruba o 45 %. Dôvodom prepadu sú sankcie západných krajín voči Rusku za jeho aktivity súvisiace s ukrajinskou krízou a situáciu zhoršil aj pokles cien ropy.

Situácia sa tak vyostruje, keďže ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb vážne poškodí domácu ekonomiku. Nepomáhajú jej ani správy o klesajúcich cenách ropy. Podľa odhadov totiž môže kvôli nim padnúť ruské HDP až o 4,7 percenta, čo je oproti odhadom v štátnom rozpočte -0,8 % obrovský rozdiel.

Ruský opozičný politik Boris Nemtsov vyhlásil, že dnešný deň sa zapíše do dejín ako "čierny pondelok" pre ruský ľud. „Je to cena za zhnitú propagandu a je čas, aby sme pochopili, že vedú túto krajinu do priepasti,“ napísal na sociálnej sieti.

zdroj: xe.com
Zobraziť galériu (2)
zdroj: xe.com  (Zdroj: xe.com)

Výrazný pokles zaznamenal aj index moskovskej burzy RTS. Ten klesol o 7,58 % na najnižšiu úroveň od apríla 2009.

Investori na ruskom trhu sa teraz obávajú prehĺbenia protiruských sankcií. Vo štvrtok schválili obe komory amerického Kongresu zákon, ktorý otvára dvere k dodávkam zbraní Ukrajine a k rozšíreniu sankcií. V prípade výpadkov v dodávkach zemného plynu členským štátom NATO sa má na sankčnom zozname USA ocitnúť aj ruský monopolný vývozca plynu Gazprom.

Stabilita meny patrila k hlavným úspechom Putinovej vlády. Tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu v roku 1998. Rok pred Putinovým nástupom k moci vtedy pád rubľa viedol k zatváraniu bánk a strate úspor obyvateľstva.

Ruská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu až na 17 % 

Ruská centrálna banka oznámila drastické zvýšenie hlavnej úrokovej sadzby s cieľom podporiť rubeľ, ktorého kurz padá súbežne s klesajúcimi cenami ropy a v pondelok zaznamenal nové historické minimá. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Národná banka Ruska v pondelok (15. 12.) večer uviedla, že s platnosťou od dnešného dňa zvyšuje hlavnú úrokovú sadzbu z 10,5 až na 17 %. Je to už druhé zvýšenie úrokovej sadzby za posledných päť dní. Pred pondelkovým oznámením centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu vo štvrtok (11.12.), a to o 1 %.

Pre prudké zvýšenie úrokovej sadzby sa centrálna banka rozhodla po tom, ako rubeľ zaznamenal v pondelok pokles kurzu až nad 65 RUB/USD. Klesajúci rubeľ tlačí mieru inflácie do nebezpečných výšok a hrozí destabilizáciou ekonomiky. Podľa odhadov banky by inflácia mohla na začiatku budúceho roka dosiahnuť 11,5 %. Po oznámení o zvýšení sadzby sa kurz rubľa posilnil.

Ruská ekonomika a národná mena doplácajú na sankcie západných krajín voči Rusku pre krízu na Ukrajine, ako aj na rýchlo klesajúce ceny ropy, keďže ekonomika je vysoko závislá od príjmov z predaja energií.

V pondelok centrálna banka oznámila, že nevylučuje v budúcom roku pokles ekonomiky o 4,5 %, ak sa ceny ropy budú pohybovať okolo 60 USD za barel (159 litrov). Banka okrem toho uviedla, že odlev kapitálu z Ruska môže vo 4. kvartáli tohto roka vzrásť na úroveň porovnateľnú s 1. kvartálom a výrazný odlev predpovedá aj na nasledujúce tri roky. V 1. štvrťroku tohto roka dosiahol odlev kapitálu takmer 62 miliárd USD (49,90 miliardy eur). Podľa banky by v roku 2015 mal odlev kapitálu dosiahnuť okolo 120 miliárd USD. V roku 2016 predpokladá odlev na úrovni 75 miliárd USD a v nasledujúcom roku okolo 55 miliárd USD.

(1 EUR = 1,2426 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu