Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vtáčia chrípka v Holandsku sa rozšírila na tretiu hydinársku farmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM – Vtáčia chrípka sa rozšírila na štvrtú hydinársku farmu v Holandsku, ktoré je popredným vývozcom vajec a hydiny. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na holandské úrady.

Najnovší výskyt vírusu vtáčej chrípky potvrdili v noci nadnes na farme v meste Zoeterwoude na západe Holandska. V súčasnosti už prebieha likvidácia všetkých 28.000 nosníc chovaných na tejto farme. Inšpektori okrem toho preverujú aj štyri ďalšie farmy v najbližšom okolí. 

Identifikovaný vírus H5 v Zoeterwoude je rovnakého typu ako ten, ktorý sa v ostatných mesiacoch našiel na viacerých farmách v Ázii i v niektorých krajinách Európy. Zatiaľ nie je známe, či sa v Zoeterwoude rozšíril vysokonákazlivý podtyp vírusu. Vzhľadom na výskyt vtáčej chrípky Holandsko zakázalo vývoz vajec a hydiny do zahraničia a obmedzilo i vnútroštátnu prepravu týchto komodít. Nariadilo tiež likvidáciu vyše 200.000 kusov hydiny. 

Holandské opatrenia by podľa odborníkov mohli čoskoro vyústiť do nedostatku slepačieho mäsa a vajec v Európskej únii, pretože Holandsko je najvýznamnejším dodávateľom vajec i slepačieho mäsa v regióne. Holandsko je s necelými 17 miliónmi obyvateľov druhým najväčším vývozcom poľnohospodárskych výrobkov na svete po Spojených štátoch. Ročne predáva do zahraničia poľnohospodárske produkty za 79 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu