Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vtáčia chrípka potvrdená aj mimo fariem, Ebola vo Švajčiarsku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SCHWERIN - V organizme kačice-chrapky okresu Predpomoransko-Rujana na severovýchode Nemecka sa preukázala prítomnosť vírusu vtáčej chrípky. Ide tak o vôbec prvý prípad prítomnosti vírusu mimo fariem operencov.

Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na meklenbursko-predpomoranský krajinský rezort pôdohospodárstva v Schwerine.

Ako uviedol šéf krajinského ministerstva Till Backhaus, kačicu cielene zastrelili v rámci kontroly výskytu infekčného ochorenia, a to v lokalite nachádzajúcej sa jasne za 50-kilometrovým pásmom okolo  morčacej farmy v Heinrichswalde, na ktorej začiatkom novembra zaznamenali vtáčiu chrípku.

Podľa ministrových slov možno teraz hovoriť už o epidemiologickej udalosti celoeurópskeho charakteru. Čoraz väčšie je podozrenie, že divé vtáctvo sa môže podieľať na šírení nebezpečného vírusu.

Popri Nemecku hlásili v uplynulých týždňoch ochorenie aj veterinári z Holandska a Veľkej Británie. Vírus H5N8, ktorý aktuálne sužuje Európu, bol až donedávna známy výlučne z Ázie.

Kubánsky lekár leží s ebolou na izolačke v Ženeve

Zdravotný stav 43-ročného kubánskeho lekára, ktorý sa v africkej Sierre Leone infikoval vírusom eboly a ktorého v noci na piatok prepravili za mimoriadnych bezpečnostných opatrení do špeciálnej miestnosti izolačky infekčného oddelenia Univerzitnej nemocnice v Ženeve, je vážny, ale stabilizovaný.

Vyplýva to z dnešnej informácie nemocničného zariadenia, ktorú sprostredkovala tlačová agentúra AP. Pacient, ktorý po prílete ešte sám prestúpil z lietadla do pristaveného sanitného vozidla, mal už zo Švajčiarska možnosť telefonicky hovoriť s blízkymi na karibskom ostrove.

Podobne ako všetci jeho krajania, vyslaní do západnej Afriky sužovanej epidémiou eboly, musel pred odchodom z Kuby podpísať vyhlásenie, že sa do krajiny nevráti v prípade infikovania sa nebezpečným vírusom, informovali švajčiarske médiá.

O pomoc švajčiarskych špecialistov požiadala tak vo veci Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá hradí aj náklady na terapiu hospitalizovaného lekára Felixa Baeza Sarriu.

Mali potvrdilo nový prípad eboly a ďalšie dva podozrivé prípady

Západoafrický štát Mali dnes potvrdil nový prípad eboly a identifikoval dva ďalšie podozrivé prípady, čo vyvolalo obavy z ďalšieho šírenia choroby, ktorá už v krajine zabila najmenej päť ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Vláda dnes vo vyhlásení uviedla, že najnovší pacient bol umiestnený do izolačného centra, kde sa lieči. O pacientoch nič bližšieho neprezradila. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok povedal, že súčasná reťaz prenosu vyvoláva "hlboké obavy". Malijská vláda informovala, že monitoruje 310 ľudí, aby obmedzila šírenie eboly.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo v súčasnej epidémii eboly doteraz vyše 5400 ľudí, prevažne v Guinei, Libérii a Sierre Leone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu