Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Británia sa obáva teroristov: Zvyšuje výdavky na tajné služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia zvýši výdavky na tajné služby a pokúsi sa tak zabrániť útokom takzvaných "osamelých vlkov" na svojom území. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie premiéra Davida Camerona po zverejnení správy parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť k vražde vojaka Leeho Rigbyho, ktorého v roku 2013 zabili v Londýne dvaja extrémisti ovplyvnení teroristickou sieťou al-Káida.

"Zvyšujúca sa hrozba, ktorej čelíme, vrátane tej, ktorú predstavujú takzvaní 'samospúšťací teroristi', znamená, že by sme mali ísť ďalej v posilňovaní našich schopností," uviedol dnes v parlamente britský premiér. "Minister financií vyčlení ďalších 130 miliónov libier, ktoré budú v priebehu nasledujúcich dvoch rokov k dispozícii okrem iného aj na skvalitnenie našej schopnosti sledovať a likvidovať týchto teroristov," povedal Cameron.

Podľa britských poslancov boli dvaja extrémisti, ktorí vlani v Londýne zabili príslušníka britskej armády, pod dohľadom tajných služieb a jeden z nich svoj zámer zabiť nejakého vojaka vyslovil v telefonickom rozhovore už niekoľko mesiacov pred spáchaním činu. Členovia parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť sú podľa agentúry AP toho názoru, že ak britskí špióni vedeli o vyhlásení jedného z vrahov mladého vojaka, existuje "veľká pravdepodobnosť", že vražde, ku ktorej došlo 22. mája 2013, mohli zabrániť.

Záznam telefonického rozhovoru sa však objavil až po tom, ako Michael Adebowale a Michael Adebolajo brutálne zavraždili Rigbyho počas dňa na rušnej londýnskej ulici a pokúsili sa mu odrezať hlavu. Za svoj čin ich odsúdili na doživotie. Poslanci dospeli k záveru, že tajné služby sa dopustili viacerých chýb, ale s poznatkami, ktoré mali v čase spáchania zločinu ,"neboli v stave vražde zabrániť". Správa ostro kritizuje aj americké spoločnosti, ako sú Google, Twitter a Yahoo za to, že nenahlásili výskyt správ s extrémistickým obsahom a nevyhoveli žiadostiam britských tajných služieb o poskytovanie informácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu