Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mogheriniová označila atentát v jeruzalemskej mešite za teroristický čin

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes odsúdila palestínsky atentát na modliacich sa v jeruzalemskej synagóge, ktorý si vyžiadal päť obetí na životoch.

Podľa Mogheriniovej tento čin môže vážne poškodiť akýkoľvek pokrok v rámci snáh dosiahnuť mier medzi Izraelom a Palestínčanmi. "Je to teroristický čin proti veriacim zúčastňujúcom sa na ranných modlitbách. Odsúdeniahodný čin všetkými možnými spôsobmi," uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku v oficiálnom vyhlásení. Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Mogheriniová, ktorá v Bruseli predsedá dnešnému zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničnú politiku, venovanému obranným otázkam, vyzvala všetkých lídrov v regióne Blízkeho východu, aby  spolupracovali a vyvinuli maximálne úsilie pre okamžité upokojenie situácie a zabránenie ďalšej eskalácii násilia. Šéfka diplomacie EÚ v tejto súvislosti vyzvala izraelskú vládu aj predstaviteľov Palestínskej samosprávy, aby oživili pozastavené mierové rozhovory.

Obete dnešného útoku v synagóge majú dvojaké občianstvo 

Štyri obete dnešného útoku dvojice ozbrojených Palestínčanov v jeruzalemskej synagóge mali dvojaké občianstvo, pričom traja zavraždení mali okrem izraelského pasu aj americký. Štvrtý mal okrem izraelského občianstva aj britské. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vieme o úmrtí osoby s dvojakým britsko-izraelským občianstvom, ku ktorému došlo 18. novembra 2014," uvádza sa v reakcii britského ministerstva na správy, že obeťou násilia v Jeruzaleme sa dnes stal britský občan.

Útok dvojice mužov, ktorí vyzbrojení sekerami, nožmi a strelnými zbraňami prenikli do synagógy na predmestí Har Nof, si vyžiadal štyri obete na životoch a deviatich zranených, pričom stav piatich z nich lekári označili za kritický. Útočníkov zastrelili príslušníci privolaných bezpečnostných zložiek. Podľa predbežného vyšetrovania páchatelia útoku prišli z východného Jeruzalema.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu