Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri príležitosti svetového dňa toaliet poukázala OSN na rovnosť i dôstojnosť pre ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Rovnosť a dôstojnosť vyzdvihla Organizácia Spojených národov (OSN) pri príležitosti Svetového dňa toaliet, ktorý pripadá na 19. novembra. OSN na svojej webovej stránke konštatovala, že 2,5 miliardy osôb vo svete nemá prístup k čistým, hygienickým toaletám a ich nedostatok či absencia sú jednou z hlavných príčin šírenia chorôb a úmrtí najmä detí. Nedostatok čistých, hygienických toaliet ohrozuje aj ekonomický a sociálny rozvoj.

Cieľom témy Svetového dňa toaliet zvolenej v roku 2014 je objasniť, že ženy a dievčatá sú neraz vystavené sexuálnemu násiliu. Chýba im intimita pri vykonávaní potreby, keďže nemajú prístup k riadnym toaletám. Vo všeobecnosti, pokračuje OSN, toalety nie sú prispôsobené tým častiam obyvateľstva, ktoré majú špecifické potreby. Medzi také vrstvy obyvateľov OSN zaradila postihnutých a vekovo starších ľudí, ako aj ženy a dievčatá. S mottom "Nemôžeme už čakať" má byť Svetový deň toaliet príležitosťou na skoncovanie s vykonávaním potreby v otvorenom priestranstve. Preto zástupca generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson v tomto roku spustil kampaň na prelomenie mlčania o vykonávaní potreby v otvorenom priestranstve.

Jeden gram fekálií obsahuje okolo desať miliónov vírusov, milión baktérií vrátane cholery, 1000 parazitov vo forme cysty alebo 100 vo vývojovej fáze vajíčka, informovala stránka wateraid.org v spojitosti so Svetovým dňom toaliet. Vyhlásila ho Svetová organizácia toaliet (World Toilet Organization, WTO) v roku 2001 v Singapure s tým, aby sa pripomínal vždy 19. novembra. 

WTO organizuje Svetový deň toaliet aj preto, aby sa problematike WC a hygienickým zariadeniam venovala zvýšená pozornosť, rovnako aj personálu, ktorý v danej oblasti pracuje. Podľa WTO jedným z cieľov 19. novembra je prispievať k vyššiemu stupňu verejného zdravotníctva tým, že sa zníži chorobnosť vyvolávaná nedostatočnou či absentujúcou  hygienou po vykonaní potreby a po použití WC. V princípe sa vznik hnačkových ochorení pripisuje znečistenej vode, ale skutočnosť je taká, že spravidla súvisia s fekáliami. Používanie záchodu a dodržiavanie hygieny po jeho použití predstavuje prvý krok k predchádzaniu hnačkových ochorení. Tým sa podarí znížiť úmrtnosť o 30 percent.

Od roku 2001 sa Svetový deň toaliet stal príležitosťou pre pracovníkov univerzít, expertov na sanitárnu techniku, dizajnérov sociálnych zariadení, environmentalistov a ďalších odborníkov, aby diskutovali o novinkách v oblasti mestských či vidieckych záchodov. WTO od roku 2001 organizuje aj Svetový summit toaliet s hlavným cieľom - hygiena a záchody, ale aj výstavy zamerané na sanitárnu techniku. Približne 700.000 detí zomiera každý rok na hnačkové choroby vyvolané nečistou vodou a z dôvodu nízkej hygieny toaliet. V roku 2013 sa konal prvýkrát ako oficiálny deň OSN. Valné zhromaždenie OSN 24. júla 2013 vyhlásilo 19. november za Svetový deň toaliet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu