Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusko pohrozilo Pobaltiu: Máte dôvod sa báť, nezostane z váš nič!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ŠTOLHOLM - Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov vyhlásil, že dva pobaltské členské štáty EÚ Estónsko a Lotyšsko majú dôvod sa báť Ruska kvôli údajnému útlaku ruského obyvateľstva. Povedal v švédskej televízii SVT.

Po Ruskej anexii Krymu a násiliu na východe Ukrajiny rastie v mnohých krajinách susediacich s Ruskom znepokojenie. Mnohí v pobaltských republikách by radi vedeli, aké sú ďalšie zámery Moskvy. Markov podľa SVT dal najavo, že by nemal problémy s vyvolaním nepokojov v Pobaltí.

Švédsko sa nemusí báť, povedal spravodajcom televízie, s ktorými sa stretol v Moskve. Estónsko a Lotyšsko ale podľa Markovho majú dôvod sa báť kvôli údajne represívnemu prístupov voči Ruskej menšine. "Ak dôjde k Veľkej vojne, je možné, že z týchto krajín nezostane nič," cituje SVT Putinovho blízkeho poradcu.

V rozhovore, ktorý sa ma vysielať dnes večer a o ktorom televízia informuje s predstihom na svojom webe, sa Markov takisto vyjadril k situácii na Ukrajine. Anexiu Krymu pritom označil za "sebaobranu Proti nepriateľskému svetu plnému rusofóbie".

"Problémom je rusofóbia vládnucej elity na Západe. Rusofóbia je rasizmus voči Rusku. Zastavte v svojich krajinách rusofóbiou a potom sa vám bude omnoho ľahšie žiť," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu