Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trúfalí Rusi testujú britskú trpezlivosť: Kráľovské letectvo v pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Stíhačky britského Kráľovského letectva (RAF) typu vzlietli proti ruskému bombardéru, ktorý sa priblížil k vzdušnému priestoru Británie. O piatkovom incidente informovalo dnes ministerstvo obrany v Londýne.

K podobnej udalosti došlo už aj v stredu tento týždeň.  K britskému vzdušnému priestoru sa v piatok priblížil minimálne jeden ruský strategický bombardér typu Tupolev Tu-95. Proti nemu vzlietli stíhačky Eurofighter Typhoon z domovskej základne Lossiemouth v Škótsku, ktoré ho "eskortovali .... cez britskú letovú informačnú oblasť," povedala hovorkyňa britského ministerstva obrany. 

Zábery zverejnené britským rezortom obrany zachytávajú len jeden bombardér. Hovorkyňa odmietla špecifikovať, či sa v oblasti nenachádzalo aj viac ruských strojov. Už v stredu boli nad Severným morom v blízkosti Británie zaznamenané dva ruské bombardéry Tu-95, keď taktiež museli zasahovať stíhačky RAF. 

Severoatlantická aliancia tento týždeň informovala o "neobvykle" prudkom zvýšení počtu letov ruských vojenských lietadiel nad Čiernym, Baltským a Severným morom a Atlantickým oceánom. Podľa hovorcu NATO skupiny zložené z bombardérov Tu-95, stíhačiek MiG-31 a ďalších ruských strojov v posledných dňoch uskutočňovali rozsiahle manévre v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Podľa predstaviteľov aliancie jej piloti tento rok museli vzlietnuť a sledovať ruské lietadlá vo vyše 100 prípadoch, čo je trikrát viac než v roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu