Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Expert reaguje na ruské letecké manévre: Ohrozujú civilnú dopravu nad Európou!

Ruský bombardér Tu-95 Bear Zobraziť galériu (5)
Ruský bombardér Tu-95 Bear (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Rusi čoraz viac testujú obranyschopnosť NATO. Preto vysielajú svoje vzdušné sily, aby brnkali na nervy susediacim krajinám. Odborník to považuje za konfrontačnú politiku, ktorá sa snaží imitovať bojové situácie. Neuvedomujú si, že tým môžu ohroziť leteckú dopravu. NATO potom musí reagovať.

Tvrdí to expert Igor Sutjagin z inštitútu Královského inštitútu vojenských služieb (Royal United Services Institute alebo RUSI). Pre britskú televíziu BBC povedal, že Rusi "nacvičujú v podmienkach blízkych bojovým".

Podľa predstaviteľov aliancie jej piloti vzlietli a sledovali tento rok ruské lietadlá vo vyše 100 prípadoch - trikrát viac než v roku 2013. Napätie sa zostrilo po vypuknutí ukrajinskej krízy, keď tam Putin vyslal armádu, aby obsadili Krym a vyvolávala nepokoje na východe krajiny.

Ťažký bombardér Tu-95 Bear
Zobraziť galériu (5)
Ťažký bombardér Tu-95 Bear  (Zdroj: Twitter)

Podľa Sutjagina sa Putin správa ako hráč pokru. Blufuje a skúša, čoho je Západ schopný. Ako povedal pre portál BBC, takéto správanie môže ohroziť leteckú dopravu, keďže vojenskí piloti nekomunikujú s letovými dispečermi. Je iba prirodzené, že NATO reaguje.

Stroje krajín NATO vzlietli na štyroch rôznych miestach proti štyrom skupinám ruských vojenských lietadiel, ktoré operovali v oblastiach Baltského mora, Severného mora a Čierneho mora, uviedlo vo vyhlásení NATO. Ruské stroje neoznámili letový plán a neudržovali žiadny kontakt s civilným letectvom, čo podľa aliancie predstavovalo riziko pre civilné lety.

Ruský Mig-31
Zobraziť galériu (5)
Ruský Mig-31  (Zdroj: Twitter)

Takéto napínanie svalov je podľa Sutjagina normálne, ale je fakt, že v poslednej dobe Rusko zintenzívnilo letecké cvičenia.

Ruské bombardéry nad severným morom

Najvážnejší incident sa odohral nad Severným morom. K nórskemu pobrežiu sa priblížili štyri ruské bombardéry typu TU-95 sprevádzané štvoricou servisných lietadiel. Nórske letectvo za nimi poslalo svoje lietadlá F-16. Šesť z ôsmich strojov sa potom otočilo a zamierilo späť do Ruska, dve lietadlá však pokračovali v ceste. Počas svojho letu okolo Európy postupne zamestnali tiež britské a portugalské letectvo.

Strategický bombardér Tu-95 slúži v ruskej armáde od 50. rokov minulého storočia
Zobraziť galériu (5)
Strategický bombardér Tu-95 slúži v ruskej armáde od 50. rokov minulého storočia  (Zdroj: Twitter)

Radary v Litve zachytili pohyb dvoch ruských stíhačiek MiG-31 a piatich Suchojov. Nad Čiernym morom museli vyraziť tureckí vojaci, ktorí dohliadali na manévre dvoch ruských bombardérov v sprievode bojových lodí. Piloti ruských strojov podľa veliteľstvo NATO nekomunikovali s civilnými ani vojenskými dispečérmi.

NATO sa obáva aktivít ruského letectva: Zvyšuje leteckú pohotovosť

Severoatlantická aliancia zvyšuje leteckú pohotovosť po náraste aktivity ruského letectva vo východnej Európe. "Zvyšujeme letecký dohľad v reakcii na nárast leteckých aktivít, ktoré vidíme u Ruska," uviedol šéf NATO Stoltenberg.

Britský Typhoon (vľavo) s poľským Migom
Zobraziť galériu (5)
Britský Typhoon (vľavo) s poľským Migom  (Zdroj: Twitter)

Podľa agentúry AP povedal, že ruské správanie vážne podkopáva dôveru vybudovanú za posledné desaťročia. Stoltenberg počas návštevy Atén vyhlásil, že aliancia "je stále ostražitá a pripravená reagovať" vzhľadom na tohtoročné strojnásobenie ruských vojenských letov pozdĺž východnej hranice NATO.

Zároveň vyzval Moskvu, aby stiahla svoje sily z Ukrajiny. Varoval tiež pred plánom proruských separatistov na východe Ukrajiny usporiadať vlastné voľby. Rusko ale odmieta tvrdenia, že by malo na Ukrajine svoju armádu, pripomenula agentúra AP. Severoatlantická aliancia v stredu informovala o "neobvykle" prudkom zvýšení počtu letov ruských vojenských lietadiel nad Čiernym, Baltským a Severným morom a Atlantickým oceánom v uplynulých dvoch dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu