Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VIDEO cvičení v Litve a Lotyšsku: NATO plánuje ďalšie manévre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Severoatlantická aliancia prvýkrát nevylúčila konanie rozsiahlych manévrov v oblastiach hraničiacich s Ruskom.

"Doteraz sme uskutočnili rozsiahle manévre s 25.000-40.000 mužmi len v západných krajinách NATO. Viem si predstaviť, že by sme to v budúcnosti urobili aj vo východnej Európe a pobaltských štátoch," povedal pre dnešný nemecký denník Die Welt najvyšší veliteľ NATO pre severnú a východnú Európu, nemecký štvorhviezdičkový generál Hans-Lothar Domröse.

Už začiatkom budúceho roka chcú podľa neho členské krajiny rozhodnúť o nových vojenských opatreniach. "Anexia Krymu a porušenie všetkých medzinárodných noriem boli pre nás prekvapením. Nečakali sme to. Videli sme, že (ruský) prezident (Vladimir) Putin posilnil ruské ozbrojené sily a že ruskí vojaci sú čertovsky rýchli," konštatoval Domröse.

Rysuje sa už aj podoba Síl rýchlej reakcie NATO (NRF), ktorými chce aliancia reagovať na ohrozenie svojich východných členov. Podľa generála však budú početnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo: namiesto 3000-5000 vojakov budú mať 5000-7000 členov, ktorí budú môcť byť na mieste nasadenia do dvoch až piatich dní. "Bude to viacstupňový proces," vysvetlil Domröse.

Zdôraznil, že nová jednotka NATO sa musí stať skutočnosťou čo najskôr. Zúčastniť by sa mala už cvičenia Trident Juncture, ktoré sa uskutoční v septembri 2015 v Španielsku, Taliansku a Portugalsku. "Ak všetko pôjde podľa plánu, sily rýchlej reakcie môžu byť pripravené do konca roka 2015," povedal Domröse.

Upozornil však, že do NRF sa nezapojí všetkých 28 členov NATO, ale iba tie krajiny, ktoré na to majú potrebnú techniku a príslušne vycvičených vojakov. Zúčastniť sa ale môžu i štáty, ktoré nie sú členmi NATO. "Plánujeme, že predvoj bude po dobu jedného roka tvoriť šesť až desať krajín, potom sa vymenia. V každom cykle bude jeden veliaci štát, ktorým raz určite bude aj Nemecko," objasnil generál.

Podľa Domröseho, ktorý patrí k hlavným vojenským stratégom NATO, sa musí aliancia naliehavo modernizovať: "NATO musí byť dobre pripravené na potenciálne vedenie vojny v 21. storočí. Zahŕňa to odrazenie konvenčných útokov, ale tiež schopnosť odraziť kybernetické útoky alebo kontrolovať lokálne ohraničenú destabilizáciu spôsobenú podvratnými nepriateľskými silami, ktoré je ťažké eliminovať."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu