Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Situácia pred voľbami sa vyhrocuje: V Donecku sa opäť strieľa, zahynulo 6 vojakov!

V blízkosti letiska v Donecku počuť streľbu aj deň pred voľbami. Zobraziť galériu (4)
V blízkosti letiska v Donecku počuť streľbu aj deň pred voľbami. (Zdroj: SITA)

KYJEV/DONECK - Deň pred voľbami pokračujú na východe Ukrajiny v dvoch separatistických republikách boje, počas ktorých za posledných 24 hodín zomrelo šesť ukrajinských vojakov. V Donecku je podľa agentúry AP počuť delostrelecké útoky a streľbu najmä v severnej časti mesta v blízkosti letiska.

Separatisti na východe Ukrajiny sa napriek nesúhlasu Kyjeva a Západu ďalej pripravujú na hlasovanie, ktoré má podľa nich potvrdiť legitimitu tamojších úradov a zvoliť ich nových šéfov. Za nezákonné označila voľby nielen ukrajinská vláda, ale aj Spojené štáty, Nemecko a Francúzsko. Rusko ich naopak podporuje. 

Ukrajina volila parlament minulý týždeň a víťazom sa stali proeurópske strany. Najviac hlasov získala Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka, tesne nasledovaná prezidentským Blokom Petra Porošenka. 
 

Podľa hovorcu ukrajinskej Národnej bezpečnostnej rady Volodymyra Poljova za posledných 24 hodín zomrelo šesť ukrajinských vojakov, ďalších desať utrpelo zranenia. Ťažké ostreľovanie podľa svedkov prebieha v Donecku. Agentúra Interfax uviedla, že ukrajinské jednotky útočia tiež na dedine Krymske v Luhanskej oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu