Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štefanec: Voľby v separatistických regiónoch Ukrajiny neprispejú k stabilite

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia neuzná výsledok nedeľňajších volieb v separatistických oblastiach vo východnej Ukrajine. Tieto voľby nemajú podľa vyjadrenia slovenského europoslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) nič spoločné s demokraciou a neprispejú k stabilite a mieru na Ukrajine.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová krátko po ukončení volieb v oblastiach kontrolovanými proruskými separatistami uviedla, že z hľadiska únie sú tieto voľby protizákonné a nelegitímne a sú prekážkou pre mier.

"Separatisti nielenže zabránili občanom Ukrajiny zúčastniť sa na minulotýždňových parlamentných voľbách, ale vlastné chaotické hlasovanie, ktoré prebehlo bez súhlasu orgánov Ukrajiny a účasti medzinárodných pozorovateľov, vydávajú za potvrdenie svojej legitimity," zhodnotil Štefanec situáciu, ktorá vznikla po hlasovaní zorganizovanom proruskými separatistami na niektorých územiach na východe Ukrajiny.

Slovenský europoslanec zdôraznil, že ide o pokračovanie nebezpečného trendu, ktorý začal v marci tohto roku na Kryme a ktorý sa vyznačuje zneužívaním nástrojov demokracie na presadzovanie vlastných mocenských cieľov. Tento postup je podľa neho typický pre autoritárske a diktátorské režimy.

"Nemožno tu nevidieť úlohu súčasného vedenia Ruskej federácie a ním kontrolovaných médií. Tým, že Rusko priamo podporuje separatistov a šíri ich propagandu, stáva sa zodpovedným za každé ďalšie násilie a straty na životoch, ktoré si môže vývoj situácie na východe Ukrajiny vyžiadať," uviedol Štefanec. A dodal, že pre budúcnosť Ukrajiny je mimoriadne nebezpečné, že Kremeľ uznal tak výsledky oficiálnych parlamentných volieb, ako aj nedeľňajšie separatistické hlasovanie.

Rusko týmto postojom podľa neho definitívne potvrdilo, že mu nejde o mier a stabilizáciu Ukrajiny, ale o ďalšie vyhrotenie konfliktu, na ktoré doplatia opäť len nevinní občania Ukrajiny. A pripomenul, že Európsky parlament bude na európskej pôde aj napriek tomu naďalej trpezlivo presadzovať riešenia, ktoré stabilizujú situáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu