Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko začína spoločné vojenské cvičenie s Američanmi a Ruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Japonsko začalo dnes spoločné vojenské cvičenie s americkou armádou na svojom najsevernejšom ostrove Hokkaidó, a to iba deň po tom, ako v mori pri Vladivostoku spustilo námorné manévre s Ruskom.

Zámerom cvičení je demonštrovať zámer japonského premiéra Šinza Abeho o presadzovanie vyváženej obrannej politiky, ktorá neuprednostňuje ani jednu z daných veľmocí na úkor druhej.

"To, čo je pre Japonsko náročné, je skutočnosť, že spojenectvo s USA je stredobodom jeho bezpečnostnej politiky," citovala agentúra Bloomberg Taisukeho Abira, špecialistu na ruské záležitosti z výskumnej skupiny Tokyo Foundation.

Spoločné námorné cvičenie Ruska a Japonska sa uskutočňuje pravidelne od roku 1998. Súčasné manévre sú však prvými od začatia krízy na Ukrajine, ktorá viedla k dočasnému pozastaveniu bilaterálnych rusko-japonských vzťahov v oblasti obrany. Japonské ministerstvo obrany v septembri uviedlo, že vojenské námorníctvo krajiny malo v úmysle rokovať s Moskvou, čím chcelo potvrdiť svoj záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu