Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán nedbal na protesty: Obesil ženu, ktorá sa bránila pred znásilnením

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: soy402.com)

TEHERÁN - Iránske úrady dnes popravili mladú Íránku aj napriek medzinárodnej kampani na odloženie výkonu svojho trestu smrti obesením. Oznámila to iránska štátna agentúra IRNA. Dvadsaťšesťročná žena bola odsúdená za to, že v roku 2007 zabila nožom muža, ktorý sa ju podľa nej snažil sexuálne zneužiť.

Obeťou bol bývalý vládny zamestnanec. Zatknutá dievčina bola v prvých mesiacoch po zatknutí držaná v izolácii, bez možnosti hovoriť s právnikom či rodinou, uviedla medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International. Súd v roku 2009 sa podľa organizácie konal po "hlboko nedostatočnom" vyšetrovanie. 

Kampaň na internete za odloženie jej popravy a konania nového a spravodlivejšieho súdu, do ktorej sa zapojil aj rad iránskych umelcov a ďalších osobností, sa v posledných mesiacoch zdala úspešnou a obesenie mladej ženy zástancov ľudských práv zaskočilo. Úrady vysvetlili, že tvrdenie o rokovaní v sebaobrane sa nepreukázalo a že rodina obete trvala na výkone trestu. 

V Iráne platí islamské právo šaría, podľa ktorého sa páchatelia vraždy, znásilnenia, ozbrojenej lúpeže, obchodu s drogami a nevery spravidla odsudzujú na trest smrti. V roku 2013 bolo v Iráne podľa OSN popravených najmenej 500 ľudí, predovšetkým kvôli drogám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu